Гарбузова запіканка Анрі Тулуз-Лотрека: рецепт
Гарбузова запіканка Анрі Тулуз-Лотрека: рецепт

Гарбузова запіканка Анрі Тулуз-Лотрека: рецепт

Французький живописець Анрі Тулуз-Лотрек любив догоджати своїм гостям смачними стравами. Вперше його рецепти вийшли окремою книжкою у 1930 році. Гарбузова запіканка - один із сімейних рецептів художника.ІНГРЕДІЄНТИ1 кг гарбуза0,5 кг нарізаної кільцями ріпчастої цибулі400-450 г очищених помідорів (можна взяти консервовані)Сіль, перець, цукор100 г хлібних крихт/сухарів2 чайні ложки свіжого листя чебрецю9-12 свіжого листя шавлії1 великий зубчик часникуборошно для смаження гарбузаоливкова оліяСПОСІБ ПРИГОТУВАННЯУ гарбуза потрібно зрізати шкірку та вийняти насіння. Потім наріжте гарбуз широкими смужками 0,5 см завтовшки. Обваляйте їх у борошні і обсмажити в олії до золотистого кольору. Готові скибочки гарбуза промокнути паперовими рушниками.На сковорідці підсмажте цибулю на повільному вогні разом з чебрецем і часником, поки цибуля не стане прозора. Додайте помідори, посоліть, поперчіть (можна додати трохи цукру за смаком). Протушкуйте все разом.В посудину для запікання викладіть шар гарбуза з листям шавлії, потім суміш цибулі та помідорів, далі знову шар гарбуза. Засипте усе панірувальними сухарями і додайте трохи розтопленого вершкового масла. У духовці, розігрітій до 180 градусів, запіканку готуємо близько 45 хвилин.Анрі Тулуз-Лотрек, виходець з аристократичної гасконської сім'ї, з дитинства спізнав усі принади хорошої кухні. У родових маєтках його батьків стіл вирізнявся не лише розмаїтістю смаків, а й вишуканістю подачі та сервірування.Альфонс Тулуз-Лотрек, батько Анрі, знався на їжі й навіть збирав книги з рецептами різних країн. Ця пристрасть передалася і його синові. Ще дитиною Анрі любив дегустувати страви на кухні, піднімаючись на ослінчик.Подорослішавши, художник із задоволенням готував страви. Автори "Книги рецептів Тулуз-Лотрека" пишуть: "Цей аристократ готував не для того, щоб нагодувати, а заради творчого процесу і задоволення".Тулуз-Лотрек винаходив нові рецепти й вражав своїх друзів сервіруванням. Наприклад, він запускав у графини з водою золотих рибок – як відомо, Анрі надавав перевагу алкоголю перед водою.Після закусок і основного блюда художник нерідко відводив своїх гостей до ательє і біля якоїсь із картин проголошував: "А це десерт!"

Источник материала
Поделиться сюжетом