Свято 5 травня: що сьогодні не можна робити і хто відзначає день ангела
Свято 5 травня: що сьогодні не можна робити і хто відзначає день ангела

Свято 5 травня: що сьогодні не можна робити і хто відзначає день ангела

Православна церква 5 травня вшановує пам'ять Феодора Сикеота, єпископа Анастасіупольського.

Цей день в календарі відомий як день Луки, або Луків день. Святий Лука був учнем апостола Павла. Він автор двох книг Нового заповіту – Євангелія від Луки, а також Діянь апостолів. На Луку висаджували на грядки цибулю. 

Цю рослина вважали цілющим — і недарма, згодом його властивості підтвердили і медики. Цибуля входив до складу багатьох народних ліків: у поєднанні з медом, наприклад, використовувався як засіб від грипу і атеросклерозу.

Історія

Лука шанується як автор одного з чотирьох Євангелій і Діяння святих апостолів. Також він вважається першим в історії іконописцем. За легендою, він написав першу ікону Пресвятої Богородиці. Його кисті приписується ще кілька ікон Божої Матері, в тому числі Володимирська Богоматір, Ченстоховська ікона Божої Матері, Сумельська і Кіккська ікони. Зі зрозумілих причин, святого в народі шанували як покровителя іконописців і взагалі живописців. На Луку людям цих професій надавали особливу шану.

Що сьогодні не можна робити 

В цей день не можна грішити і лихословити. 5 травня старалися без потреби не ходити в ліс, особливо поодинці. Вірили, що в цей день нечиста сила водить в хащах хороводи і може людину з собою забрати.

Приєднуйтесь до нас в Twitter і читайте свіжі новини!

Прикмети

- зозуля закувала на Лукін день - морозів більше не буде;

- в ніч з 5 на 6 травня заморозки – буде сорок ранкових заморозків;


- ранок ясний - пора сіяти хліб.

Іменини

Іменини у Віталія, Всеволода, Гавриїла, Климента, Феодора і Дмитра.

Яке свято 5 травня у світі

У цей день світ відзначає Міжнародний день принцес, Всесвітній день спілкування, Міжнародний день акушерки, Всесвітній день боротьби з астмою, Міжнародний день боротьби за права інвалідів, День Європи та Всесвітній день легеневої гіпертензії.

Читайте інші новини України у стрічці MY.UA.

В США святкують День карикатуриста, День великого сендвіча, День енчілада, День вчителя, у Туреччині - Фестиваль зустрічі весни, в Мексиці - П'ятий день травня, в Домінікані - День посадки дерев, у Японії, Південній Кореї - День дітей, в Австрії - День боротьби з насильством та расизмом, у Таїланді - День коронації, у Киргизстані - День Конституції, у Данії, Нідерландах - День звільнення, у Білорусі - День друку, у Чехії - День травневого повстання.

Нагадаємо, раніше MY.UA повідомляв про те, що у православних почалася Світла седмиця. Великодній тиждень, або Світла седмиця сприймається Церквою як один день - день загальної радості і спілкування з Воскреслим Христом. Церква закликає віруючих причащатися на Світлій седмиці кожного дня.

Не пропустіть наші актуальні новини на каналі в Telegram і читайте нас в Flipboard!

Источник материала
Поделиться сюжетом