Американський історик назвав Голодомор «формою масового вбивства»
Американський історик назвав Голодомор «формою масового вбивства»

Американський історик назвав Голодомор «формою масового вбивства»

Науковець має свою думку, чому Сталін карав українців
Фото з відкритих джерел

Приналежність до своєї культури й землі та власних способів фермерства засмучувала Москву

Американський історик Норман Наймарк вважає, що Голодомор має бути визнаним геноцидом. Мовляв, немає причин, аби стверджувати протилежне. Про це Наймарк розповів у коментарі Українському центру безпеки та співпраці. Він є фахівцем із сучасної історії Східної Європи, а також з тем геноциду та етнічних чисток у регіоні.

Професор пояснив, що присвятив чимало часу, аби вивчити тему геноциду. Водночас зауважив, що не всі історики, які усвідомлюють всю жахливість Голодомору, люблять говорити про це. Мовляв, питання є суперечливим.

«Певною мірою, це політичне питання. Але я не думаю, що це правильний підхід», – зазначив Наймарк.

За його словами, більшість дослідників вважають Голодомор є геноцидом. Це означає, зокрема, що мовиться про форму масового вбивства.

Наймарк пояснив, що голод на початку 1930-х років торкнувся всього Радянського Союзу. Втім, на його думку, наявні свідчення вказують на те, що він був направлений саме на Україну. Адже у ті часи селянам блокували можливість знаходити інші шляхи, аби прогодувати себе й родину. Їх утримували в селах, де вони вмирали з голоду.

«Врешті, примусова реквізиція перетворила село на жахливе місце, де панують голод, смерть, канібалізм», – зауважив дослідник.

Американець наголосив, що московське керівництво, зокрема Сталін, не просто не любили українців. Там відчували, що ті підривають радянський режим. Тож певною мірою Наймарк погоджується з істориками, які стверджують, що Голодомор – це було менше про росіян проти українців, ніж про Москву проти України.

«Але очевидно, що Україна належала українцям, і вони мали свою приналежність до національних традицій, особливо в сільській місцевості», – наголосив історик.

Він пояснив, що приналежність до своєї культури й землі та власних способів фермерства засмучувала Москву. Саме тому Сталін у такий жорстокий спосіб хотів змусити їх стати «сумлінними радянськими громадянами». Це призвело до загибелі мільйонів людей.

Сьогодні Вселенський Патріарх відслужив панахиду за жертвами голодоморів в Україні.

Нагадаємо, президент США Джозеф Байден вшанував пам'ять жертв Голодомору

У 2018 році Нижня палата Конгресу США офіційно визнала Голодомор 1923-1933 років спланованим геноцидом українського народу.

Крім того, Варшава вшанувала пам'ять жертв Голодомору (фото).

Українська армія випустила відеоролик, де закликає усіх небайдужих згадати про страшну сторінку нашої історії.

Источник материала
Поделиться сюжетом