Керівництво «Гарантованого покупця» нестиме відповідальність за махінації з грошима ЄС – юрист
Керівництво «Гарантованого покупця» нестиме відповідальність за махінації з грошима ЄС – юрист

Керівництво «Гарантованого покупця» нестиме відповідальність за махінації з грошима ЄС – юрист

Трохимець вважає, що кримінальна відповідальність для керівника ДП «Гарантований Покупець» – це невідворотний наслідок за оборудки з коштами «зелених» інвесторів

Трохимець наголосив, що «Гарантований покупець» здійснює порушення, як монополіст

Керівник державного підприємства «Гарантований покупець» Вадим Уліда буде нести кримінальну відповідальність, а саме підприємство може отримати штраф в розмірі 6,7 мільярдів гривень від Антимонопольного комітету України за махінації з грошима від розміщення єврооблігацій НЕК «Укренерго», які мали піти на виплату боргів за вироблену в країні «зелену» електроенергію.

Про це написав Олександр Трохимець, голова комітету з енергетичного права Національної асоціації адвокатів України, зазначивши, що «Гарантований покупець» здійснює порушення, як монополіст.

«Антимонопольний комітет України відповідно до ч.2 ст.52 ЗУ «Про захист економічної конкуренції» має накласти штраф у розмірі до 10% від доходу (виручки) за останній звітний рік, що передує році накладення штрафу. Відповідно до фінансової звітності ДП «Гарантований покупець» за 2020 рік чистий дохід становив 67 млрд грн, відповідно штраф становитиме 6,7 млрд грн», – сказав Трохимець.

За його словами, кримінальна відповідальність для керівника ДП «Гарантований Покупець» – це невідворотний наслідок за незаконні оборудки з коштами «зелених» інвесторів, оскільки відзив держпідприємством частини платежів, що мали бути направлені виробникам енергії за «зеленим» тарифом, виходить за межі закону.

«Подальше затягування невиплат окремим «зеленим» – матиме вже кримінальну відповідальність для посадових осіб, що давали неправомірні вказівки», – сказав він.

Юрист нагадав і історію, коли Господарському суду міста Києва у ГарПок зізнались, що питання з дискримінаційним підходом до погашення боргів «зеленим» приймались «нагорі», а точніше «на самому верху».

«На ринку ходять чутки, що в.о. директора ДП «Гарантований покупець» планує авансом розподілити між виробниками «зеленої» електроенергії, відкликані та належні групі ДТЕК платежі на 3 млрд грн. Це стане грубим порушенням Законів України», – підкреслив юрист.

Нагадаємо, 13 листопада уряд заблокував виплату боргів перед «зеленими» інвесторами із коштів цільових «зелених» єврооблігацій під державні гарантії.

15 листопада виплати отримали всі компанії, окрім однієї компанії – ДТЕК ВДЕ.

ДТЕК повідомив західних кредиторів про дискримінаційні дії українського уряду і зажадав провести розслідування махінацій при розподілі коштів єврооблігацій.

Источник материала
Поделиться сюжетом