Глава МЗС України зустрівся з прем'єр-міністром Данії: підсумки візиту в Копенгаген
Глава МЗС України зустрівся з прем'єр-міністром Данії: підсумки візиту в Копенгаген

Глава МЗС України зустрівся з прем'єр-міністром Данії: підсумки візиту в Копенгаген

КИЇВ. 27 січня. УНН. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів зустріч із прем’єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен під час візиту до Копенгагена. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу МЗС України.

Деталі

Кулеба подякував Фредеріксен  за проактивну позицію Данії у протидії агресивним намірам Росії, зокрема спробам дестабілізації України, а також за збереження звичного режиму роботи данського посольства в Києві.

Співрозмовники погодилися, що запобігання подальшій ескалації російської агресії проти України та Європи залежить від консолідованого міжнародного тиску на Росію в поєднанні з максимальним підвищенням обороноздатності України.

Також приділили окрему увагу можливостям будівництва данськими компаніями в Україні суден багатоцільового призначення, зокрема для потреб українських прикордонників та рятувальних служб.

У цьому контексті українська та данська сторони домовилися розпочати міжурядові переговори про підготовку проєкту двосторонньої угоди щодо будівництва суден на базі української інфраструктури. 

Окрім того, український міністр порушив питання збільшення Данією кількості дозволів для українських перевізників. 

Основні підсумки одноденного візиту Дмитра Кулеби у Копенгаген:

  • Данія стоїть пліч-о-пліч з Україною як на рівні уряду, так і на рівні суспільства. Разом з іншими партнерами ми активно працюємо над втіленням комплексного пакету стримування Росії, аби демотивувати її від агресивних планів та принести мир на українську землю.
  • Данія виділила 22 мільйони євро на зміцнення сектору безпеки України. Копенгаген скерує іще 73 млн євро на проєкти в сферах зеленої енергетики та сталого розвитку.
  • Крім того, данський уряд вивчає додаткові можливості підтримки фінансової та економічної стабільності України. Це особливо важливо, враховуючи намагання Росії розхитати внутрішню ситуацію в нашій державі.
  • Данський бізнес готовий нарощувати інвестиції в економіку України. Один із нещодавних прикладів: виробник дизайнерських меблів Hjort Knudsen планує побудувати поблизу Рівного сучасне підприємство з виробництва дизайнерських меблів загальною вартістю у понад 12 мільйонів євро. Цей проєкт дозволить створити близько 1000 нових робочих місць.
  • Україна та Данія предметно обговорюють будівництво в Україні суден багатоцільового призначення для потреб українських прикордонників та рятувальних служб.
  • Уряд Данії не планує здійснювати на цьому етапі евакуацію членів родин і співробтників данського посольства в Києві, яке працює в звичайному режимі.

Додамо

Дмитро Кулеба запросив Метте Фредеріксен взяти участь у IV Міжнародній конференції з питань реформ в Україні, яка відбудеться 4-5 липня 2022 року в швейцарському Лугано.

Зі свого боку прем’єр-міністерк підтвердила запрошення президенту України відвідати Данію в зручний для нього час.

Нагадаємо

Сьогодні у Білому домі підтвердили, що президент США Джо Байден найближчим часом проведе телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським.

Источник материала
Поделиться сюжетом