Майбутнє вже близько. Пентагон пообіцяв не створювати бекдори для зламу квантових комп’ютерів
Майбутнє вже близько. Пентагон пообіцяв не створювати бекдори для зламу квантових комп’ютерів

Майбутнє вже близько. Пентагон пообіцяв не створювати бекдори для зламу квантових комп’ютерів

У США активно розробляють нові стандарти шифрування, адаптовані під квантові комп’ютери. Агентство національної безпеки (АНБ) обіцяє не вбудовувати у них бекдор.

Сучасні алгоритми захисту достатні для забезпечення безпеки в наших реаліях. Однак потенційна поява квантових комп'ютерів переверне все з ніг на голову — про це ми докладно розповідали в цьому матеріалі.

За оцінками дослідників, перші робочі квантові комп'ютери можуть з'явитися вже у найближчі п'ять-десять років. Тому Національний інститут стандартів та технологій у США (NIST) з 2016 року розробляє нові стандарти шифрування, які допоможуть світові існувати в епоху квантових комп'ютерів.

Минулого тижня адміністрація Байдена оприлюднила план щодо переведення всієї економіки США на квантово-стійку криптографію, яка спиратиметься на нові алгоритми NIST. Згідно з планами, перехід має відбутися приблизно до 2035 року.

Роб Джойс, директор АНБ з кібербезпеки в Агентстві національної безпеки, розповів, що його агенція допомагала NIST у розробці стандартів шифрування постквантової криптографії, проте запевняє, що там не намагалися вбудувати жодних бекдорів. Представник NIST у коментарях виданню Bloomberg уточнив, що АНБ допомагало їм у розробках раніше, проте всі остаточні рішення було ухвалено вже всередині самого інституту.

Джойс зазначив, що фахівці АНБ тестували алгоритми-кандидати, які брали участь у відборі NIST: 82 команди з різних країн світу представили свої алгоритми, з яких відібрали 65. Після початку «конкурсу» інженери почали зламувати алгоритми один одного, а згодом список скоротився. до 15. Вже незабаром NIST оголосить про результати дослідження та співтовариство отримає перші алгоритми, що пройшли перевірку.

Це буде лише перший крок на шляху до безпечного криптографічного постквантового майбутнього. Після цього NIST працюватиме над тим, щоб кращі алгоритми поступово ставали стандартними для інтернету.

Суть плану полягає в тому, щоб у 2024 році алгоритми були доступними для всіх, щоб уряд та промисловість поступово могли впроваджувати їх у свої системи. Крім того, всі вони будуть доступними для перевірки будь-яких недоліків.

Источник материала
Поделиться сюжетом