СБУ порушила справу щодо знищення секретних документів, у якому підозрюють працівників ДБР
СБУ порушила справу щодо знищення секретних документів, у якому підозрюють працівників ДБР

СБУ порушила справу щодо знищення секретних документів, у якому підозрюють працівників ДБР

Раніше в Офісі генпрокурора підтвердили, що працівники ДБР знищили секретні документи, які стосувались «Харківських угод», «вугільної справи» Віктора Медведчука, однієї зі справ про розстріли на Майдані та ще низки кримінальних проваджень.

Офіс генпрокурора у відповідь на запит Суспільного повідомив, що Служба безпеки України відкрила провадження щодо знищення частини секретної інформації у низці кримінальних проваджень. У цьому злочині підозрюють працівників Державного бюро розслідувань. 

Зокрема, йдеться про справи, які стосувалися «Харківських угод», «вугільної справи» Віктора Медведчука, справи про причетність до розстрілів на Майдані ексголови СБУ Олександра Якименка та інші, де фігурують колишні українські посадовці.

СБУ розслідує знищення документів у цих справах за ч. 1 ст. 111 (державна зрада); ч. 2 ст. 329 (втрата документів, що містять державну таємницю); ч. 2 ст. 357 (викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження).

Наразі, як повідомили в Офісі генпрокурора, слідчі намагаються відновити знищені секретні матеріали, розшукуючи їх примірники в інших установах.

Нагадаємо, що 7 липня телеканал «Настоящее время» з посиланням на джерела повідомив, що співробітники ДБР у перший день повномасштабного вторгнення Росії в Україну знищили матеріали резонансних справ. 

Офіс генпрокурора України у відповідь на запит «Настоящего времени» підтвердив, що працівники ДБР знищили секретну інформацію. Прокурори у зазначених кримінальних провадженнях не давали згоди на знищення цих матеріалів.

Секретар РНБО Олексій Данілов в етері «Радіо Свобода» заявив, що покарання співробітників, які знищили документи, буде невідворотним.

ДБР, своєю чергою, порушило кримінальне провадження за фактом «втручання у роботу правоохоронного органу».

Теги по теме
СБУ ГБР
Источник материала
Поделиться сюжетом