Мін'юст: Передчасно говорити, що Ахметов та Новинський вийшли з-під дії закону про олігархів
Мін'юст: Передчасно говорити, що Ахметов та Новинський вийшли з-під дії закону про олігархів

Мін'юст: Передчасно говорити, що Ахметов та Новинський вийшли з-під дії закону про олігархів

Денис Малюська: Хтось йде з політики, хтось позбувається медіа і обрізає свої зв'язки з політикою. Але наскільки цей процес завершений і повний сказати складно.

Міністр юстиції Денис Малюська в інтерв’ю «РБК-Україна» заявив, що передчасним говорити про те, що бізнесмени Рінат Ахметов чи Вадим Новинський вийшли з-під дії закону про олігархів.

Відповідаючи на питання, чи формально вийшли Ахметов та Новинський з-під дії антиолігарзічного закону, Малюська сказав наступне:

«Не факт, що хтось вийшов чи не вийшов ще, тому що критеріїв для визначення олігарха є багато. Дії пана Новинського чи пана Ахметова очевидно лягають в канву цього закону – тобто до чого цей закон стимулює, те вони й роблять. Цей закон стимулює до того, щоби люди обирали або політику, або бізнес, щоби не було зловживань своїм становищем. Відповідні особи роблять якийсь вибір. Хтось йде з політики, хтось позбувається медіа і обрізає свої зв'язки з політикою.

Хтось робить інші речі. Але наскільки цей процес завершений і повний сказати складно. Оцінка по кожному суб'єкту, який може потенційно потрапити в реєстр олігархів, повинна проводитись ретельно. І в кожному індивідуальному випадку ознак набагато більше, ніж депутатський мандат. Якщо залишається вплив на політичні рішення через інші зв'язки з політикою, описані в законі дуже чітко, то такий статус може зберігатися і втрати депутатського мандату буде недостатньо», – каже міністр.

Раніше Малюська заявив, що Ахметов позбувся двох ознак визнання олігархом. За словами Малюські, це відбулось  після складання його бізнес-партнером Вадимом Новинським депутатського мандата та виходу SCM із медійного бізнесу.

Читайте також: 

  • Ахметов виходить із медіабізнесу і передає усі ліцензії державі: головне
  • Що відбувається з медіабізнесом Ріната Ахметова?
  • Перший пішов. Що може значити вихід Ахметова з медіабізнесу в Україні

11 липня український бізнесмен Рінат Ахметов повідомив, що його інвестиційна компанія SCM виходить з медійного бізнесу.

Ахметов уточнив, що «Медіа Група Україна» відмовиться на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій каналів і від ліцензій друкованих медіа в Україні, а також припинить діяльність онлайн-медіа МГУ.

Ахметов зазначив, що таке рішення є вимушеним і продиктоване антиолігархічним законом, який набирає чинності.

Медіахолдинг «Медіа Група Україна» об'єднує канали «Україна», «Україна 24», «Футбол 1/2/3», НЛО TV, мультимедійну платформу «Сьогодні», «Новинну Групу Україна» та інші. У березні Forbes повідомив, що Ахметов з початку повномасштабної війни втратив $9,5 млрд, однак зберіг першу сходинку у рейтингу найбагатших українців. Його статки оцінювали у $4,2 млрд.

До повномасштабної війни Forbes оцінював «Медіа Групу Україна» в $200 млн. Виторг медіагрупи в 2021 році – 467 млн грн, консолідований збиток – 936 млн грн.

За інформацією джерел «Детектора медіа», для багатьох навіть у менеджменті медіахолдингу рішення Ахметова стало несподіванкою.

12 липня SCM офіційно оголосила, що розпочинає процедури припинення випуску друкованих ЗМІ та анулювання ліцензій «Медіа Групи Україна». Йдеться про всі державні ліцензії на мовлення та на провайдера програмної послуги, які були отримані МГУ від держави. Всі активи МГУ залишаються в її власності. 

Фото: Denis Malyuska/Facebook

Теги по теме
Минюст
Источник материала
Поделиться сюжетом