Іноземні «спостерігачі», що приїхали на псевдореферендум, відзначились проросійськими поглядами
Іноземні «спостерігачі», що приїхали на псевдореферендум, відзначились проросійськими поглядами

Іноземні «спостерігачі», що приїхали на псевдореферендум, відзначились проросійськими поглядами

«Я не бачив ніякого порушення права, я бачив повну свободу», – каже у коментарях російських ЗМІ Елізео Берліозі. Він італієць, але не є незалежним спостерігачем, оскільки працює кореспондентом інформагентства «Россия сегодня».

У ролі спостерігачів псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України виступають люди з інших країн, але з проросійськими поглядами. Про це повідомляє The Insider.

Серед них Елізео Берліозі з Італії, «Французький спостерігач» Андре Мішель Клод Шанклю, Любиця Блашкова зі Словаччини, Томас Рьопер з Німеччини.

Елізео Берліозі (справжнє прізвище Бертолазі) – кореспондент інформагентства «Россия сегодня» на чолі з Дмітрієм Кисельовим та молодший науковий співробітник прокремлівського Інституту перспективних досліджень у галузі геополітики та допоміжних наук. У коментарях про перебіг псевдо голосування він каже, що все проходить демократично:«Я не бачив ніякого порушення права, я бачив повну свободу». У 2018 році Бердіозі-Бертолазі відвідував анексований Крим, звідки готував матеріали, спрямовані проти України.

«Французький спостерігач» Андре Мішель Клод Шанклю – лідер асоціації «Франція – Росія» та антивакцинатор. Виступав із критикою антиросійських санкцій після анексії Крим. Після початку російської агресії, у 2015 році, він писав, що конфлікт на Донбасі спровокували Вашингтон та НАТО.

Спостерігачкою на псевдо референдумі є Любиця Блашкова, яку називають «великим другом Росії». Вона президентка Словацької асоціації випускників російських та радянських вишів, політологиня.

«Німецький спостерігач» Томас Рьопер часто дає коментарі російським пропагандистським ЗМІ. Як відначив Рьопер у коментарі інформагенству ТАСС, псевдо референдум проходить «прозоро», «народу багато, голосують активно». До нбас, від березня 2022 року, за його словами, відвідав увосьме.

Нагадаємо, у Запорізькій області псевдореферендум проходить під прицілами. Люди виїжджають з тимчасово окупрованих територій, не сподіваючись на те, що псевдоопитування пройде за належними правилами.

Влада Мелітополя склала список колаборантів, які зголосилися керувати «виборчими комісіями» під час псевдореферендуму, та пропонує запровадити щодо них санкції.

На Луганщині псевдоголосування теж відбувається у присутності автоматників. За словами голови Луганської обласної військової адміністрації Сергія Гайдая, псевдореферендум більше націлений на мобілізацію, жодних підготовлених виборчих дільниць, спостерігачів просто немає. До того ж, до міст обмежили в'їзді та виїзд.

Источник материала
Поделиться сюжетом