Додаткова мобілізація в Україні буде залежати від результатів мобілізації в рф
Додаткова мобілізація в Україні буде залежати від результатів мобілізації в рф

Додаткова мобілізація в Україні буде залежати від результатів мобілізації в рф

Оголошена в росії часткова мобілізація найближчим часом не змінить характеру бойових дій на сході та півдні. Відчутні результати путінського «призову» стануть відомі лише у першій половині 2023 року. Тоді ж Генштаб ЗСУ вирішить, чи є потреба оголосити додаткову мобілізацію в Україні. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню UA.News розповів директор Інституту соціально-політичного проектування «Діалог» Андрій Миселюк.

На думку експерта, оголошена в росії часткова мобілізація є дуже глобальним питанням і має кілька аспектів.

Перший аспект, за словами аналітика – формальний. Таким чином кремль демонструє, що дуже серйозно налаштований захищати тимчасово окуповані в Україні території.

Другий аспект, вважає експерт, це власне сама мобілізація російського суспільства у такому сенсі висунутих кремлем завдань. Її наслідком стане подальший геополітичний торг із країнами Заходу.

І третім аспектом оголошеної в рф мобілізації, Андрій Миселюк назвав її організаційні нюанси, які на сьогоднішній день не дадуть агресору суттєвої переваги на полі бою.

«У найближчі декілька тижнів і місяців, мобілізація в рф істотно не вплине на театр бойових дій в Україні. Адже мінімум два місяці потрібні для набору мобілізованих, потім їх слід нормально озброїти, провести навчання, бойове злагодження і лише опісля перекидати на фронт. Водночас, уже зараз з'явилися інформаційні повідомлення, що багатьох мобілізованих росіян фактично без жодного навчання і нормального екіпірування, одразу ж намагаються відправити на передову. Якщо ця тенденція триватиме, у росіян будуть великі втрати особового складу і така «мобілізація» взагалі не матиме істотного впливу на перебіг бойових дій. Тож остаточні висновки, чи змінить мобілізація хід війни в Україні, стануть відомі наступного року»

Експерт не виключив оголошення нових хвиль мобілізації командуванням ЗСУ у відповідь на російський призов. За його словами, «такий варіант розглядається і він уже на столі».

Водночас, зазначив аналітик, остаточне рішення щодо цього питання, буде залежати від результатів мобілізації громадян держави-агресора.

«Перспектива посилення окупантами свого угруповання військ на сході та півдні України, поки що досить віддалена і незрозуміла. Зараз немає особливого сенсу розмірковувати про це з прикладної точки зору, адже спочатку потрібно оцінити, наскільки вдало проходить мобілізація в росії, та який шлях для них «магістральний»: вони будуть якомога краще готувати цих людей і вже потім відправляти на фронт, або відправляти їх на передову «експресом». Тому найближчим часом термінового оголошення нової хвилі мобілізації українців, очікувати не слід»

Источник материала
Поделиться сюжетом