Новий закон про здоров'я налякав усіх противників вакцинації: у МОЗ відповіли, чи збираються робити це примусово
Новий закон про здоров'я налякав усіх противників вакцинації: у МОЗ відповіли, чи збираються робити це примусово

Новий закон про здоров'я налякав усіх противників вакцинації: у МОЗ відповіли, чи збираються робити це примусово

Стало відомо, чи буде в Україні примусова вакцинація через новий законопроект про здоров'я. Що ж робити противникам у такому разі.

Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!

Підписатися

Про це розповів лікар-імунолог, член експертної групи при МОЗ України Федір Лапій в ефірі національного телемарафону.

Нещодавно з'явився новий законопроект про систему громадського здоров'я, і ​​там можна було побачити статтю про імунопрофілактику, при цьому про її обов'язковість та примусовість нічого не сказано.

Федір Лапій

Люди почали хвилюватися, чи не змусять їх робити щеплення, якщо вони самі цього не захочуть, адже це багато в чому порушує права людини.

"Ні, абсолютно. І раніше у нас існували норми закону – закон "Про захист населення від інфекційних хвороб", закон України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення". Не кажучи про те, що вище законів у нас є Конституція, де є поняття прав та обов'язків. Це закон про громадське здоров'я. Там є дійсно стаття про імунопрофілактику, але абсолютно нічого нового щодо обов'язковості, примусовості, порівняно з тим, що ми вже мали раніше, там нічого немає" - зазначає Федір Лапій.

Вакцинація, скріншот з відео

У новому законопроекті тепер перераховується більше інфекційних захворювань, аніж це було раніше.

Наприклад, виникло ще одне. Якщо десять попередніх було у нашому календарі щеплень, то тепер потрібно буде додати ще одне. Це вакцинація проти пневмококової інфекції.

"Україна, мабуть, одна з дуже небагатьох країн, яка ще досі не почала захищати своїх дітей та своє населення від інфекцій, пов'язаних із пневмококом", - заявив лікар-імунолог.

Вакцинація в Україні, скріншот: YouTube

Нагадаємо, що українцям повідомили про зміни у призначенні субсидій: як можна отримати пільги

Раніше повідомлялося, що у Мінсоцполітики анонсували підвищення соцдопомоги на 50% від прожиткового мінімуму: кому пощастить

Також українцям можуть скасувати індексацію зарплат через зростання інфляції: що буде з виплатами

Источник материала
Поделиться сюжетом