Які овочі борщового набору будуть у дефіциті: ціни піднімуться ще у листопаді
Які овочі борщового набору будуть у дефіциті: ціни піднімуться ще у листопаді

Які овочі борщового набору будуть у дефіциті: ціни піднімуться ще у листопаді

В сегменті овочівництва цьогоріч склалася найтяжча ситуація за весь період незалежності України. Все через воєнні дії, девальвацію гривні, специфічні погодні умови, та відповідно дуже низький рівень догляду за полями.

Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!

Підписатися

У першій половині сезону фахівці відзначили наявність на ринку великої кількості низькоякісної продукції, що тисне на ціни. Водночас в другій половині експерти прогнозують завезення значних обсягів імпорту. Про це розповідає керівник проєкту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Євген Кузін.

Він відзначив, що гуртові ціни на більшість позицій борщового набору в жовтні суттєво переважали показники попереднього року. Наприклад, капусту білоголову продавали втричі дорожче, буряки вдвічі перевищували торішні показники, а цибуля стала дорожчою в чотири рази.

Борщовий набір, скріншот з відео

Аналітик УКАБ Світлана Литвин зазначає, що станом на середину листопада ціни на традиційні для України овочі зросли в середньому в 1,7 раза, зокрема:

  • цибуля — у 2,9 раза, до 32,18 грн/кг,
  • морква — у 2,5 раза, до 22,21 грн/кг,
  • капуста подорожчала на 30%,
  • до 10,58 грн/кг, буряк — на 11%, до 13,18 грн/кг.
  • Виняток становить лише картопля, ціни на яку знизилися на 20% і становлять близько 9,47 грн/кг.

Водночас на думку експерта "Економічного дискусійного клубу" Олега Пендзина, вартість овочів почне збільшуватись ще у листопаді, пише Аgroportal. Відзначається, що у найбільшій зоні ризику знаходиться цибуля.

Ціни на цибулю. Фото: скрін youtube

В УКАБ зазначають, що щодо подальших прогнозів зростання цін, то . Для інших видів овочів також можливе подорожчання, але лише в межах сезонності без особливих додаткових факторів.

Аналітики "АПК-Інформ" прогнозують, що у сезоні-2022/23 взагалі частка овочів борщового набору в мережах супермаркетів може зменшитися, зокрема, через їх неналежну якість. Крім того, в Україні очікується дефіцит якісної картоплі. Водночас в овочівництві найбільше постраждав сектор цибулі.

Фахівці відзначають, що Україна зможе закрити потреби картоплі власним виробництвом, але імпорту капусти український ринок потребуватиме вже в другій половині сезону. Також залежність від імпорту маємо в сегменті моркви, активний імпорт якої експерти прогнозують уже з початку нового року.

Овочі, фото з вільних джерел

Нагадаємо, за якою ціною зараз можна придбати дрова на зиму: про низьку вартість варто забути

Як повідомляв "Знай.ua", якщо у вас електроплита: як нагріти чи зварити їжу без світла у квартирі

Також "Знай.ua" писав, гріють на чверть гірше: чому ви втрачаєте тепло та гроші через ваші батареї

Теги по теме
продукты
Источник материала
Поделиться сюжетом