Плюс 20% до всього: які продукти подорожчають найбільше у грудні, українцям радять готуватись
Плюс 20% до всього: які продукти подорожчають найбільше у грудні, українцям радять готуватись

Плюс 20% до всього: які продукти подорожчають найбільше у грудні, українцям радять готуватись

Компанії та підприємства, які постачають населенню продукти харчування, значно постраждали через російські удари по енергетичній інфраструктурі України. Українцям розповіли, як виробники харчової продукції виживають у сучасних реаліях і чи варто чекати на подорожчання у магазинах через перебої зі світлом.

Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!

Підписатися

Про це стало відомо завдяки заявам керівників профільних організацій.

М'ясо на ринку, фото знай.ua

Директор асоціації "Союз птахівників України" зазначає, що підприємства потребують додаткових генераторів, оскільки ними не забезпечені інші технологічні процеси, такі як виготовлення кормів, сортування та забій птиці, упаковка продукції, а також складські та холодильні приміщення.

Через перебої зі світлом просіли ціни на закупівлю свинини

Перебої електропостачання стали проблемою для виробників та переробників свинини. Про це розповіли в аналітичному відділі асоціації "Свиноводи України".

Як зазначили в асоціації, вже місяць переробники стикаються із відмовими від замовленої охолодженої свинини, перенесенням поставок, вимушеним переглядом графіків виробництва та відвантаженням готової продукції.

“З цієї причини в середині жовтня багато операторів мали значні залишки продукції та її повернення. Тому переробники знизили обсяги заготівлі та завантаженість забійних цехів щонайменше на 20-30%”, – розповідає керівник аналітичного відділу асоціації “Свиноводи України” Олександра Бондарська.

Як зазначає Бондарська, з другої декади жовтня перебої електропостачання посилили сезонне просідання цін на закупівлю свиней забійних кондицій. Якщо протягом другого тижня жовтня середня ціна свинини живою масою становила 73,9 грн/кг, то за наступні чотири тижні показник знизився на 16,5% – до 61,7 грн/кг.

Ціни на молоко, скріншот з відео

Молокозаводи втратили значні обсяги сировини та продукції

Виконавчий директор "Союзу молочних підприємств України" Арсен Дідур зазначає, що через знеструмлення у виробників та переробників продуктів харчування порушено основні виробничі процеси, а це прямий шлях зростання цін та дефіциту товарів. Відповідну заяву опубліковано на сайті СМПУ.

“Якщо питання залишиться невирішеним, наслідки для галузі можуть виявитися руйнівними. Молокозаводи будуть змушені припинити прийом молока, а виробники молока, не маючи збуту, позбавлятимуться поголів'я”, – підсумував Дідур.

Ринок, фото: Знай.ua

Ціни на овочі зростуть на 20%

Внаслідок відключень електрики в Україні можуть подорожчати овочі. Про це розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

“Сховища необхідно опалювати, а деякі приміщення у них – охолоджувати. Для цього потрібна електрика. Через відключення світла багато хто використовують альтернативні джерела енергії, такі як дизельні генератори”, – каже Марчук.

Але це дорого. Сьогодні вартість дизельного палива становить понад 50 грн. за літр. Щоб виробити 1 кіловат електрики, необхідно витратити півлітра солярки. Це щонайменше 25 грн. Відповідно, зберігання овочів лише з енергоносіїв дорожчає вчетверо”, – пояснює Марчук.

На думку Марчука, через збільшення собівартості зберігання овочі на українських ринках подорожчають уже на початок зими. Ціни піднімуться на 15–20%.

Нагадаємо, на чому заощаджують українці з початку війни — обирають найдешевші товари.

Раніше повідомлялося, доступні ціни на картопля протримаються недовго: українців засмутили прогнозом.

Також, українцям показали нові ціни на помідори, буряк та перець: що подешевшало в останній місяць осені.

Источник материала
Поделиться сюжетом