У чому різниця між трудовим та страховим стажем: українці дізналися головне про пенсію
У чому різниця між трудовим та страховим стажем: українці дізналися головне про пенсію

У чому різниця між трудовим та страховим стажем: українці дізналися головне про пенсію

Українцям пояснили, у чому різниця між поняттями "страховий" та "трудовий" стаж, які так часто плутають. Відповідь на це запитання опублікували у "Пенсійному кур'єрі".

Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!

Підписатися

Як зазначають фахівці, термін "страховий" стаж запроваджено Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" , який набув чинності з 1 січня 2004 року.

Відповідно до тексту закону, страховий стаж – це той період, коли громадянин чи його роботодавці сплачували страхові внески до Пенсійного фонду України.

Пенсіонери, скріншот: YouTube

До 01.01.2004 р. такий стаж називали трудовим.

У свою чергу, трудовий стаж — це період роботи, який підтверджують записи в трудовій книжці або інші документи. Основним документом, що підтверджує стаж, набутий до 2004 року, є трудова книжка.

При цьому періоди трудового стажу, набутого до 2004 року, зараховуються до страхового стажу. Вже після 2004 року придбати страховий стаж можна єдиним способом – сплачуючи страхові внески.

Пенсыонер, скриншот youtube Перший Кабельний

"Сплатили - є стаж, не сплатили - стажу немає" , - пояснили українцям.

Водночас усі дані про сплачені внески, починаючи з 2004 року, внесені до Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Тому за періоди трудової діяльності з 1 січня 2004 року на підтвердження стажу трудова книжка не потрібна, оскільки вся інформація про працівника є у реєстрі.

Нагадаємо, що в Ощадбанку більше не беруть комісії і немає ліміту на зняття готівки: українці дізналися про нововведення .

Раніше ми повідомляли, коли втратив близьку людину і залишився без копійки: у ПФУ підказали, що потрібне для отримання пенсії.

Источник материала
Поделиться сюжетом