Зниклий у Туреччині іранський журналіст вийшов на звʼязок. Його утримує Корпус вартових ісламської революції
Зниклий у Туреччині іранський журналіст вийшов на звʼязок. Його утримує Корпус вартових ісламської революції

Зниклий у Туреччині іранський журналіст вийшов на звʼязок. Його утримує Корпус вартових ісламської революції

Мохаммада Мораді викрали турецькі спецслужби пʼять місяців тому. До депортації тримали в невідомому місці. Журналіста допитували і катували.

Іранський журналіст Мохаммад Мораді повідомив родині, що перебуває в Ірані під вартою «розвідувальних органів». Він зник пʼять місяців тому в Туреччині. Про це пише «Радіо Свобода».

Джерела видання впевнені, що журналіста утримує Корпус вартових ісламської революції (КВІР).

2014 року Мораді втік до Туреччини після того, як в Ірані його засудили до пʼяти років увʼязнення за змову проти держави. Адвокат Саліх Ефе, який представляє інтереси родини Мораді, повідомив, що Туреччина надала журналісту притулок.

Наприкінці травня 2022 року він вийшов по хліб і не повернувся. Родичі журналіста звернулися до прокуратури з підозрою, що його викрали. Турецькі правоохоронці розпочали розслідування, проте так і не знайшли Мораді.

Журналіст зателефонував родині на початку листопада та повідомив, що його перевезли до Ірану кілька днів тому. 

Адвокат Саліх Ефе розповів, що Мораді викрали турецькі спецслужби та до депортації тримали в невідомому місці. Журналіста допитували і катували, поки він перебував під вартою у Туреччині.

Корпус вартових ісламської революції за останні роки заарештував десятки журналістів, активістів, захисників довкілля та осіб із подвійним громадянством. За даними джерел, КВІР допитав батька Мораді та порадив йому переконати сина «визнати провину в прямому ефірі».

Нагадаємо, Корпус вартових ісламської революції повідомив родину журналіста «Радіо Свобода» Рези Хагігатнеджада, що його тіло таємно поховали за межами міста Шираз.

45-річний Хагігатнеджад помер 17 жовтня в лікарні Шаріте в Берліні внаслідок онкозахворювання. Його тіло репатріювали до Ірану для поховання 25 жовтня.

Тіло журналіста перехопили агенти КВІР та вивезли в невідоме місце.

Фото: Твіттер

Теги по теме
Турция Иран
Источник материала
Поделиться сюжетом