Олексій Кудрін заявив , що прийняв пропозицію «Яндекса» стати радником з корпоративного розвитку
Олексій Кудрін заявив , що прийняв пропозицію «Яндекса» стати радником з корпоративного розвитку

Олексій Кудрін заявив , що прийняв пропозицію «Яндекса» стати радником з корпоративного розвитку

ЗМІ повідомили , що «Яндекс» вигадав «колективного Воложа» для управління новою компанією. Видання The Bell дізналося подробиці , як керуватиметься новий «Яндекс» після відходу засновника Аркадія Воложа.


За інформацією джерел ЗМІ, найбільшим акціонером компанії, що голосує, стане спеціальний фонд, який представлятимуть Олексій Кудрін і троє топ-менеджерів компанії. Фонд має стати «колективною заміною Воложу». Щоб приймати рішення щодо ключових для компанії питань, його представникам доведеться домовлятися між собою.

В даний час "Яндекс" через голландську Yandex NV контролює траст сім'ї Аркадія Воложа та менеджмент компанії. Водночас їм належить трохи менше ніж 12% акцій класу B. Важливо, що цей тип акцій є суперголосуючим і дає право голосувати контрольним пакетом (51,7% акцій). Інші акціонери мають акції типу А, де на одну акцію припадає один голос.

Після реорганізації компанії, як пояснили ЗМІ, Волож перестане контролювати Яндекс. Натомість суперголосуючим акціонером стане фонд Кудріна та трьох топ-менеджерів. Усередині фонду рішення з більшості питань прийматимуть більшість, за обмеженим колом тим, причому учасники фонду мають право вето. Хто ці менеджери - джерела ЗМІ не розкрили, сказавши лише, що це керівники найбільших бізнесів у компанії.

Яким саме пакетом голосуватиме фонд, джерела ЗМІ не розкрили. За їхніми словами, цей пакет стане найбільшим акціонером «Яндекса», що голосує, по суті, замінивши собою голоси Воложа.

Що ще відомо про новий фонд Кудріна та трьох топ-менеджерів, згідно з інформацією джерел ЗМІ:

  • як розподілятимуться акції між учасниками фонду (скільки буде у Кудріна, скільки у менеджерів) джерела не розкривають. Але, мабуть, пакет Кудріна буде трохи більшим, ніж у кожного з менеджерів, кажуть двоє. Крім того, Кудрін, ймовірно, займе крісло голови ради директорів нового Яндекса;
  • вийти з фонду його учасники зможуть, але звільнити одного з них буде неможливо, каже інший. При цьому, якщо один із представників фонду вирішить покинути його або продати свій пакет, його акції відразу перестануть бути суперголосуючими — так само, як це зараз працює з пакетом Аркадія Воложа;
  • при реорганізації "Яндекса" з голландської Yandex NV буде створено новий холдинг з усіма основними активами компанії. При виділенні 100% нового холдингу буде у голландської компанії, але незабаром вона продасть контроль у ньому пулу російських інвесторів. Передбачається, що пул фінансових акціонерів не матиме спеціальних суперголосуючих акцій. Але вони також братимуть участь в управлінні компанією через представників у раді директорів.


Представник «Яндекса» на запит ЗМІ пояснив, що в компанії розглядають можливість зміни корпоративної структури, при якій управління групою компаній, що виділяється, буде передано менеджменту «Яндекса». "Детальні деталі можливих змін будуть розкриті пізніше - їх повинні схвалити акціонери компанії", - заявив представник компанії.

Експерти галузі пояснили ЗМІ, що фонд Кудріна і топ-менеджерів дійсно може стати колективною заміною Воложи, що йде. Майже 25 років, з моменту створення компанії, Волож поєднував ролі власника та керівника «Яндекса». Він мав контрольний пакет голосів, і він завжди міг «переголосувати» фінансових інвесторів з ключових питань для розвитку компанії. Нова структура має «відтворити колективного Воложа» і з його пакетом, що голосує, служитиме противагою фінансовим акціонерам.

Фонд, по суті, володітиме «золотою акцією» «Яндекса», його учасники справді отримають багато прав, включаючи право номінувати себе чи своїх представників до ради директорів нового «Яндекса». У представників ринку поки що є багато питань щодо організації такого фонду. Наприклад, як там будуть продовжуватись повноваження топ-менеджерів на їхніх керуючих позиціях у компанії або скільки членів зможуть висувати до ради директорів «Яндекса» учасники фонду та фінансові акціонери. Ймовірно, з багатьох таких питань у самій компанії ще немає згоди.

30 листопада 2022 року Рада Федерації звільнила Кудріна з посади Голови Рахункової палати РФ. «Рада Федерації проголосувала за дострокову відставку Олексія Кудріна з посади голови Рахункової палати. За проголосував 151 сенатор, 1 утримався», -пояснили ЗМІ.

Спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко побічно підтвердила перехід Олексія Кудріна в "Яндекс". Вона висловила сподівання, що заяви Радфеда тепер частіше потраплятимуть у топ пошуковика. "Ми сподіваємося, Олексію Леонідовичу, що Рада Федерації з вашим переходом буде частіше в топі "Яндекса" з тими важливими заявами, які ми робимо", - сказала Матвієнко на пленарному засіданні палати.

Кудрін не став підтверджувати ЗМІ інформацію про перехід до «Яндекса». «Я поки утримаюся, оскільки поки що потрібно зробити паузу. Ми колись виберемо, тоді й скажемо», — відповів Кудрін на запитання, чи правда, що його новим місцем роботи стане «Яндекс». Водночас Кудрін повідомив, що поки що «не обрав посаду», відповідаючипро великі проекти нової роботи.

29 листопада голова Рахункової палати Олексій Кудрін повідомив , що йде з держпосади і займеться проектами в рамках приватних ініціатив.

«Загалом я провів у держсекторі близько 25 років. Зараз хотів би зосередитись на великих проектах, пов'язаних з розвитком у широкому розумінні приватних ініціатив, але при цьому мають значний ефект для людей. Тому я залишаю посаду Голови Рахункової палати, про що подав відповідну заяву Президенту Російської Федерації у встановленому порядку», - заявив Кудрін.

Відповідно до нової редакції конституції, призначення та звільнення з посади голови Рахункової палати, а також половини аудиторів належить до ведення Ради Федерації. "Комітет Ради Федерації з бюджету та фінансових ринків вирішив рекомендувати Раді Федерації ФС РФ звільнити Кудріна Олексія Леонідовича з посади голови Рахункової палати РФ достроково", - пояснив керівник комітету Анатолій Артамонов.

За інформацією ЗМІ, Кудрін 29 листопада був у Стамбулі, де неофіційно брав участь у раді директорів «Яндекса» щодо поділу компанії. Офіційно про поїздку Кудріна до Туреччини не повідомлялося, як і про призначення Кудріна на керівні пости в «Яндекс», відповідних змін поки не внесено до корпоративних документівкомпанії.

Олексій Кудрін очолював Рахункову палату РФ із травня 2018 року. До цього він працював у міністерстві фінансів РФ — з 1997 року на посаді першого заступника голови Мінфіну, з 2000 року обіймав посаду голови міністерства, після чого у 2011 році його змінив Антон Сілуанов. Робоча біографія Кудріна є у спеціальній публікації ЗМІ.

За інформацією джерел ЗМІ та з чуток, Кудрін нещодавно погодив з президентом РФ свій вихід з Рахункової палати. Також Кудрін отримав дозвіл на початок процесу поділу найбільшої приватної технологічної IT-компанії «Яндекс» на російську та іноземну. Після цього 25 листопада "Яндекс" оголосивпро попередній намір змінити структуру управління бізнесом, виділивши частину активів в окрему структуру під управлінням менеджменту, а частину перетворивши на самостійні компанії під керівництвом нідерландської Yandex NV. компанія, вона також змінить свою назву.

Джерела ЗМІ пояснили, що засновник "Яндекса" Аркадій Волож отримає ліцензії на розвиток за кордоном безпілотників, хмарних сервісів, "Яндекс Практикума" та "Толоки". Основні послуги компанії (пошук, таксі, e-commerce та інші) залишаться у російського «Яндекса», який змінить материнську компанію. Контролювати нову компанію та керувати їй у плані прийняття рішень з ключових питань буде структура на чолі з Кудріним та поточним топ-менеджментом, а також новими акціонерами.

Раніше ЗМІ повідомили, що голова Рахункової палати Олексій Кудрін збирався зустрітися з Путіним, щоб узгодити нову структуру управління "Яндексом". Джерела ЗМІ пояснили про плани Кудріна отримати пакет акцій компанії та очолити структуру, яка прийматиме ключові рішення за участю чинного менеджменту. До акціонерів «Яндекса» також може увійти нове коло російських інвесторів.

Експерти вважають, що в цьому випадку контролювати компанію в плані прийняття ключових рішень буде спеціально створена нова структура, куди увійде топ-менеджмент «Яндекса», що діє. Засновник "Яндекса" Аркадій Волож в обмін на контроль у компанії отримає право незалежно розвивати за кордоном кілька бізнесів.

За інформацією ЗМІ, до листопада учасники переговорів, включаючи керівництво «Яндекса», змогли визначитися із загальною конфігурацією майбутньої оборудки, проте з главою держави її досі не погоджено. За реорганізацію російської структури також повинні будуть проголосувати акціонери материнської компанії Yandex NV, серед яких основним є засновник Аркадій Волож.

Зміни в структурі, які, за даними ЗМІ, ймовірно, чекають на «Яндекс»:

  • зміна материнської компанії. Yandex N. V зареєстровано в Голландії, її основний акціонер - засновник компанії Аркадій Волож. Після реструктуризації материнська компанія, ймовірно, буде зареєстрована у Росії;
  • приймати ключові рішення в компанії спеціальна структура під керівництвом Олексія Кудріна. У цей же орган увійде чинний топ-менеджмент «Яндекса»;
  • Кудрін може отримати 5% акцій у новій материнській компанії «Яндекса»;
  • до міноритарних акціонерів нової компанії може увійти пул інвесторів;
  • Yandex NV отримає пакет акцій нової материнської компанії "Яндекса". Частку джерел ЗМІ не уточнили.


29 вересня ЗМІ повідомили, що колишній радник та помічник голови Рахункової палати Олексія Кудріна та екс-директор департаменту зовнішніх комунікацій відомства Павло Демидов перейшов на роботу до «Яндекса». У російській IT-компанії Демидов очолив направлення у зв'язках із держорганами.

Представник Яндекса підтвердив Хабру інформацію, що Демидов став новим керівником відділу GR (Government Relations, зв'язки з держорганами) компанії.

ЗМІ пояснили, що Демидов працював із головою Рахункової палати Олексієм Кудріним багато років. Експерти очікують, що найближчими місяцями до «Яндексу» може перейти і сам Олексій Кудрін. Джерела галузі розповіли ЗМІ, що поки невідомо, яку саме посаду обійме голова Рахункової палати в компанії, якщо вирішить залишити відомство.

23 вересня ЗМІповідомили , що Аркадій Волож раніше запропонував Олексію Кудріну 5% акцій «Яндекса» в обмін на допомогу у поділі активів компанії на внутрішній та зарубіжний сегменти.

Джерела ЗМІ пояснили , що глава Рахункової палати може отримати частку в "Яндексі" через опціони. За їх оцінками, враховуючи, що зараз капіталізація «Яндекса» становить $6,51 млрд, вартість таких акцій може становити близько $325 млн. Інші джерела ЗМІ розповіли, що Кудрін може отримати 51% акцій, що голосують у компанії. Також у ЗМІ кажуть, що пропозицію увійти до ради директорів Кудрін отримав і, ймовірно, він навіть може її очолити.

Представник «Яндекса» відмовився від коментарів ЗМІ щодо цієї ситуації. Представник Кудріна не відповів на запит журналістів.

ЗМІ вже кілька місяців розповідають, що в рамках поділу активів засновник «Яндекса» Аркадій Волож планує виділити в окрему юрособу бізнес безпілотних автомобілів та розвивати його за кордоном, решта активів має залишитися в Росії.

16 вересня 2022 року ЗМІ повідомили про непідтверджене офіційне рішення голови Рахункової палати піти з держвідомства та перейти до ради директорів «Яндекса». У російській компанії відмовилися коментувати цю інформацію про Олексія Кудріна.

ЗМІ не з'ясували точно, коли саме Кудрін увійде до ради директорів «Яндекса». За даними кількох джерел, це відбудеться восени, оскільки остаточне рішення з цього питання вже ухвалено та погоджено. Сам Кудрін своїх переговорів щодо переходу в «Яндекс» не коментував. Експерти припускають, що Кудрін контролюватиме поділ «Яндекса» на внутрішній та зарубіжний сегменти. Очікується, що «Яндекс» планує розвивати на міжнародному ринку свої хмарні сервіси та безпілотні технології.

12 серпня ЗМІ розкрили, Що в «Яндексі» йдуть переговори про переїзд головної компанії з Нідерландів та збереження частини прав на інтелектуальну власність за співзасновником Аркадієм Воложи в обмін на його відмову від своєї частки в компанії. За даними ЗМІ, переговори ведуть і курирують перший заступник глави адміністрації президента Сергій Кирієнко та голова Рахункової палати Олексій Кудрін. "Яндекс" відмовився коментувати цю публікацію ЗМІ. Джерела ЗМІ розповіли, що засновник та колишній гендиректор групи компаній «Яндекса» Волож готовий відмовитися від своєї частки в компанії в обмін на дозвіл зберегти права на інтелектуальну власність, необхідну для розвитку бізнесу за кордоном, включаючи безпілотні та хмарні технології, освітній проект «Яндекс. Практикум». Волож проживає в Ізраїлі вже кілька років, він отримав громадянство Ізраїлю у 2017 році.

Источник материала
Поделиться сюжетом