5 ризиків: експерт пояснив небезпеку плаваючого курсу долара
5 ризиків: експерт пояснив небезпеку плаваючого курсу долара

5 ризиків: експерт пояснив небезпеку плаваючого курсу долара

Україна відмовилась від плаваючого курсу для гривні, і наразі повертатися немає підстав. Фінансист зазначає, що через вплив НБУ на міжбанк, буде складно досягти стабільності, що посилить панічні настрої.

Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!

Підписатися

Про це заявив фінансист CASE Україна, колишній заступник директора департаменту фінансової стабільності НБУ Євген Дубогриз. Він вважає, що плаваючий курс треба повертати, але не зараз. І цьому є 5 причин

Технічна

Курс в нас визначає - офіційно - міжбанківський ринок. Нацбанк його - офіційно - не встановлює, а "фіксує". Міжбанк в нас і до війни був досить-таки неактивним за обсягами торгів, і навіть тоді НБУ по факту міг впливати на курс, хоча й, звичайно, від того відхрещувався, і правильно робив. Зараз - обсяги міжбанку десь в 4 рази менші, ніж були до початку повномасштабного вторгнення. На такому невеликому ринку важко знайти дійсно рівноважний ринковий курс.

Макроекономічна

Невелике доповнення до попереднього пункту. Плаваючий курс логічний та правильний в умовах вільного руху капіталу. Або можливостей для вільного руху капіталу, коли немає обмежень. В нас обмеження є.

Поведінкова

Відпустити курс зараз - це дуже висока імовірність паніки. Економічні агенти насамперед населення, це сприйме як сигнал до подальшого зростання курсу.

Поведінкова 2

Ми - населення, ринок, бізнес - вже звикли до певної рівноваги. За трьох курсів - офіційного, карткового, готівкового. Це нестійка конструкція, але до неї призвичаїлися. Чи варто ламати її тут і зараз, збільшувати невпевненість тут і зараз? Мені здається, ні.

Макроекономічна 2

Плаваючий курс логічний, коли є стабільність та передбачуваність надходжень валюти, та чинників, від яких воно залежить. Своїми словами: що треба робити, щоб валюти заходило більше, що треба, щоб менше. Ми зараз не можемо прорахувати ані те, ані інше. скільки буде міжнародної допомоги - точно невідомо. Як впливати на приплив капіталу, валюти в Україну від приватних інвесторів? Нараз ніяк. З часом воно зміниться. Але зараз дуже велика непередбачуваність.

Нагадаємо, ми писали, що скоро продукти подешевшають, українцям розповіли які, та на скільки.

Як повідомляв "Знай.ua" кинуть палити найзапекліші курці — в Україні хочуть підвищити акциз на тютюновівироби.

Також "Знай.ua" інформував, що АЗС різко підняли ціни на бензин, дизель та автогаз: повний бак обійдеться в цілий статок.

Источник материала
Поделиться сюжетом