Первинний ринок нерухомості у 2023 році: основні тенденції
Первинний ринок нерухомості у 2023 році: основні тенденції

Первинний ринок нерухомості у 2023 році: основні тенденції

У 2023 році ситуація на первинному ринку нерухомості залишатиметься вкрай важкою.

Будівництво житла прямо та опосередковано залежатиме від обставин війни, безпеки життя громадян, динаміки звільнення України від загарбників та економічної ситуації в країні.

Про це розповів Володимир Семенцов – співзасновник та партнер компанії INSPI Development.

Ризики для забудовників та інвесторів зараз чи не найбільші за останні 15 років.

На межі банкрутства (тобто в умовах неможливості виконати зобов’язання перед покупцями та партнерами по бізнесу) перебуває більшість девелоперських компаній.

Водночас сукупно до 30% інвесторів, що придбали житло за допомогою програм з розтермінування та іпотеки, з об’єктивних фінансових причин не спроможні погасити накопичену заборгованість за платежами.

Серед головних факторів, що можуть позитивно вплинути на первинний ринок житлової нерухомості у наступному році, це:.

прогнозований і контрольований рівень інфляції, що в річному вимірі не перевищить 25%;.

зниження собівартості будівництва в середньому на 15% за рахунок конкурентної ціни будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт (зменшення витрат стане важливим запобіжником номінального зростання ціни за м2 для покупця);.

збільшення рівня доходів громадян в середньому на 15-20%;.

ефективна політика країни з відновлення економіки та залучення інвестицій, спрямованих на кредитування будівельної галузі і зокрема девелоперів під 3-5%;.

зростання рівня попиту, можливість для широких верств населення стати власниками житла за допомогою пільгових програм з іпотечного кредитування.

«У найближчі 2-3 місяці на ринку збережеться мінімальний (точковий) попит на новобудови переважно економ- і комфорт-класу з рівнем готовності від 80% і вище.

При цьому понад 90% покупців будуть зацікавлені в придбанні житла лише у кількох містах: Києві, Івано-Франківську, Львові, Чернівцях, Ужгороді та частково Одесі», – наголосив фахівець.

До того ж собівартість квадратного метра з початку широкомасштабного вторгнення зросла в середньому на 25-30% в іноземній валюті, що вплинуло на збільшення цін для покупців.

Також чоловік спрогнозував, що після перемоги у війні для повноцінного поновлення первинного ринку житла знадобиться щонайменше три роки, тому прийдешній 2023 рік може стати лише підґрунтям для майбутніх позитивних змін.

В Україні скоротився попит не лише на нове житло, а й на вторинну нерухомість.

Ближче до нового року ціни на вторинне житло в Україні впадуть ще на 15%, прогнозують аналітики.

Верховна Рада ухвалила закон, яким вносяться зміни до Податкового Кодексу.

Нововведення має на меті полегшити доступ українців до нового житла.

Источник материала
Поделиться сюжетом