Як дорослі можуть захистити дітей в інтернеті — поради проєкту #Stop_sexтинг
Як дорослі можуть захистити дітей в інтернеті — поради проєкту #Stop_sexтинг

Як дорослі можуть захистити дітей в інтернеті — поради проєкту #Stop_sexтинг

З року в рік відбувається «омолодження» початку користування інтернетом та соцмережами.

84% дітей починають користуватися інтернетом у 5-11 років. 83% побачили вперше сексуальний контент у 7-13 років. З року в рік відбувається «омолодження» початку користування інтернетом та соцмережами. Такі дані дослідження освітнього проєкту #Stop_sexтинг «Сексуальне насильство над дітьми та сексуальна експлуатація дітей в інтернеті в Україні».

Засновниця #Stop_sexтинг Анастасія Дьякова представила ці результати 8 грудня під час брифінгу «Безпека дітей в інтернеті», який організувала Державна служба якості освіти.

Здебільшого учні оцінюють освітнє середовище як безпечне, згідно з результатами інституційних аудитів понад 300 шкіл. Але понад 10% дітей таким його не вважають. Є школи, де чверть учнів почуваються в небезпеці. Лише половина опитаних учнів та батьків ствердно відповіли, що заклад освіти інформує щодо безпеки в інтернеті.

«У час війни російські військові загрожують не лише у фізичному просторі, а й проникаючи в онлайн-середовище, щоб зібрати потрібну їм інформацію. Реагуючи на такі виклики, #Stop_sexтинг створив спеціальне навчання для дітей та дорослих. Його пройшли майже 5000 освітян із 17 областей України та Києва. Вони передали свої знання понад 84 тисячам учнів та 70 тисячам батьків», — повідомила Анастасія Дьякова.

#Stop_sexтинг дав шість порад для дорослих щодо безпеки дітей онлайн:

  1. Не забувайте оновлювати налаштування батьківського контролю. Хоч батьківський контроль і фільтрація інформації важливі, однак їх потрібно здійснювати в міру дорослішання. Встановлювати такі програми варто в діалозі з дитиною.
  2. Навчіть дитину використовувати на смартфоні режим «не турбувати», коли вона виконує, наприклад, домашнє завдання. 
  3. Знайдіть баланс між онлайн- та офлайн-світом. Стежте, скільки часу без перерв дитина проводить в інтернеті. Допомагайте їй робити паузи для фізичної розминки.
  4. Нагадуйте дитині, що не можна повідомляти й поширювати приватну інформацію про себе, батьків, однокласників у соцмережах. Зокрема адресу, номери телефонів, паролі тощо. Якщо з дитиною намагається сконтактувати незнайомець, допоможіть їй його заблокувати чи додати в чорний список, поскаржитися в службу підтримки соцмережі про спам або неприйнятний контент.
  5. Поясніть дитині, що не можна публікувати онлайн інформацію про скупчення великої кількості людей; фото- та відеоматеріали місцевості, де відбувався ворожий обстріл або місце, де впав снаряд; точні координати й геолокацію місць, де відбувалися бойові дії; фото-, відео з українськими військовими; фото пересуванням військової техніки ЗСУ з місцями їх дислокації, ночівлі та укриттями.
  6. Важливо, щоб дорослі так само дотримувалися правил, яких навчають дітей. Були зразком для наслідування.

Нагадаємо, проєкт #Stop_sexтинг дав поради, як розпізнати профілі ботів у соціальних мережах. Варто звернути увагу на ім’я, фото та інформацію в профілі.

Фото: unsplash

Источник материала
Поделиться сюжетом