Пацієнт із хворобою Паркінсона знову може ходити, завдяки маленькому імпланту
Пацієнт із хворобою Паркінсона знову може ходити, завдяки маленькому імпланту

Пацієнт із хворобою Паркінсона знову може ходити, завдяки маленькому імпланту

Перша людина, яка випробувала на собі спинальний імплант для пацієнтів із просунутою стадією хвороби Паркінсона, порівняла свої відчуття з «переродженням». Завдяки лікуванню він знову може ходити, не побоюючись травм та падінь.

Марк, 63-річний француз, бореться із захворюванням вже понад 20 років. Порушення ходьби, включаючи втрату балансу та мимовільне завмирання, сильно ускладнювали його життя. Після встановлення імпланта, який відновлює коректну передачу нервових імпульсів до м'язів ніг, його хода стала набагато впевненішою.

«Раніше я ледве міг ходити, часто падав, іноді кілька разів на день. Коли, наприклад, мені потрібно було зайти в ліфт, я завмирав перед ним, ніби моє тіло заморозили», — поділився він. «Тепер мені не страшні навіть сходи. Щонеділі я гуляю біля озера, долаючи близько шести кілометрів. Це просто неймовірно".

Імплант ще не пройшов усі клінічні випробування, але група дослідників зі Швейцарії, яка давно працює над інтерфейсами «мозок-комп'ютер», бачить у своїй розробці величезний потенціал, особливо для лікування неврологічних захворювань.

«Наразі це лише перевірка концепції», — каже професор Грегуар Куртін, один із керівників проекту. «Звичайно, для повноцінного впровадження технології потрібно не менше п'яти років випробувань та доопрацювань».

Хвороба Паркінсона пов'язана зі зниженням активності нейронів, які продукують дофамін. Через це на розвинених стадіях і виникають проблеми з координацією. Стандартні методи лікування, такі як препарат Леводопа, лише частково полегшують симптоми та не можуть повністю нормалізувати активність людини. Імплант безпосередньо впливає на уражену ділянку спинного мозку.

Дослідники розробили індивідуальну карту спинного мозку Марка, визначивши ключові точки, що беруть участь у контролі рухів. Потім ці точки вживили спеціальні електроди.

На ногах пацієнта встановлено датчики руху, що активують імплант на початку ходьби. Потім механізм сам стимулює необхідні рецептори.

"Активність людини не пов'язана на роботі імпланту повністю", - уточнює професор Едуардо Мартін Мород із клініки Лозанського університету. «Пристрій лише підвищує його здатність ходити»

Професор Карунеш Гангулі, невролог із Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, який не брав участі в проекті, коментує: «Це дослідження описує новий підхід до комп'ютерної модуляції спинного мозку для покращення мобільності пацієнтів із хворобою Паркінсона. У потенціалі технологія може допомогти при завмиранні ходи, яка поки що складно піддається терапії. Цікаво буде подивитися, наскільки широко може поширитися цей метод».

Источник материала
loader
loader