Карандєєв: Була розроблена нова редакція статуту, яка передбачала створення наглядової ради в «Укрінформі»
Карандєєв: Була розроблена нова редакція статуту, яка передбачала створення наглядової ради в «Укрінформі»

Карандєєв: Була розроблена нова редакція статуту, яка передбачала створення наглядової ради в «Укрінформі»

Карандєєв додав, що зараз колеги, які опікуються цим питанням далі працюють у міністерстві і висловив сподівання, що , можливо, вони завершать цю роботу

Колишній тимчасовий виконувач обов’язків  міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв повідомив, що у відомстві була розроблена нова редакція статуту, яка передбачала створення як явища наглядової ради в інформагенції «Укрінформ», відповідно до закону. 

Про це він розповів у коментарі «Детектору медіа». 

«Зараз я вже нічого не можу сказати стосовно того, що буде далі, яка політика у міністерства. Проте була розроблена нова редакція статуту, яка передбачала створення взагалі як явища наглядової ради відповідно до закону. Це передбачено законом і тут ми не можемо відходити від цього. Її треба було запроваджувати. Єдине, що я не встиг її імплементувати, але наскільки мені відомо зараз колеги, які опікуються цим питанням далі працюють у міністерстві й, можливо, вони завершать цю роботу», — сказав Карандєєв. 

За його словами, закон про іномовлення передбачає, що Національне Інформаційне Агентство Укрінформ повинно мати наглядову раду. 

Голова парламентського Комітету зі свободи слова Ярослав Юрчишин тоді повідомив, що Міністерство культури та інформаційної політики України готує зміни до статуту інформаційного агентства Укрінформ щодо створення незалежної наглядової ради. У коментарі «ДМ» нардеп уточнив, що дізнався про це на засіданні Верховної Ради під час години запитань до уряду. За його словами, Комітет зі свободи слова не залучали до роботи над змінами до статуту.

Очільник Укрінформу Сергій Череватий у розмові з «ДМ» також розповів, що не знає жодних подробиць, тож поки не може прокоментувати цю інформацію. Водночас він зауважив, що агентство відкрите до впровадження можливих змін: «Все в руках законодавства».

У свою чергу директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк зазначила, що змін до статуту інформаційного агентства «Укрінформ» щодо створення незалежної наглядової ради недостатньо, оскільки їх спершу потрібно внести до законодавства.

Раніше  «Детектор медіа»  провів опитування серед медійників, медіаюристів і народних депутатів про можливі зміни в роботі агентства Укрінформ, які могли б запобігти виникненню державної цензури та зберегти незалежність редакційної політики медіа.

  • Читайте також: «Поки ми не дізнаємось, хто автор темників, історія не завершена». Медійники — про ситуацію в Укрінформі

Також новий очільник Укрінформу Сергій Череватий в інтерв'ю «Детектору медіа» розповів, що реформувати Укрінформ у будь-якому разі потрібно, однак головна реформа агентства має відбутись після закінчення війни.

Голова Комітету з гуманітарної та інформполітики Микита Потураєв заявляв, що Укрінформ не має бути державним, що його треба реформувати. На його думку,  агентство потрібно реформувати за зразком Суспільного.

24 травня 2024 року новим генеральним директором Укрінформу призначили колишнього речника Східного угруповання військ Збройних сил України полковника Сергія Череватого.

Читайте також: 

  • Укрінформ. І що тепер?
  • Сергій Череватий: «Ми нормальне медіа з дуже хорошим колективом. Не якийсь там засіб пропаганди. Тут не буде ніяких темників»
  • Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ
  • Щодо ситуації з Укрінформом та Олексієм Мацукою
  • Укрінформ, Мацука, темники. Як медіаспільнота відрефлексувала скандал
  • Про яке посилення державного контролю над «Укрінформом», який щойно вийшов зі скандалу з державною цензурою, йдеться?

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader
loader