/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F4ac615ad5b79aa87f134043eef2c3ec8.jpg)
Пряники Слобожанщини тепер частина спадщини: коли їх випікають та для чого це роблять
Ця традиція поширена одразу у кількох різних регіонах України. Зокрема, у Полтавській, Сумській та Харківській областях, пише 24 Каналіз посиланням на Міністерство культури та стратегічних комунікацій України.
Що це за пряники?
Ці пряники виготовляються за спільною технологією у цих областях. Також їх готують всього один раз на рік та обов'язково роблять це у колі друзів та родини. Зазвичай їх випікають на Різдво.
Цікаво! Ці пряники також мають різні локальні назви. Серед них – "панянки", "барині", "баришні", "коники", "вершники", "пташки" та інші.
На Полтавщині їх роблять із пісного тіста та фарбують у буряковий колір, а також розписують глазур'ю.
На Сумщині пряники теж розписують, але суміш для цього виготовляють із крохмалю. До неї додають білу, зелену чи жовту глазур.
Пряники бувають різної форми / Фото Міністерство культури та стратегічних комунікацій України
На Харківщині ці пряники мають форми півників, зірочок та інших.
Найчастіше дівчатам дарують пряники у формі панянок, а хлопцям – у формі коників. Це має символічне значення.
До слова, мозаїка "Боривітер" Алли Горськоїбула пошкоджена під час боїв за Маріуполь, її доля невідома. Остання робота Горської, мозаїка "Птах", перебуває під загрозою, і українців просять допомогти її врятувати.

