Прем’єр-міністр Грузії Георгій Гахарія подав у відставку: причини
Прем’єр-міністр Грузії Георгій Гахарія подав у відставку: причини

Прем’єр-міністр Грузії Георгій Гахарія подав у відставку: причини

Георгій Гахарія повідомив, що змушений піти у відставку. Таке рішення він оприлюднив на відкритому брифінгу.

Прем’єр-міністр повідомив, що причиною для прийняття такого рішення стали розходження в поглядах між ним та його командою.

За словами прем’єра, такий крок повинен зменшити поляризацію в суспільстві. Розходження в поглядах серед членів однієї команди загрожують майбутньому розвитку економіки в Грузії та подоланню кризових явищ.

Прем’єр-міністр Грузії Георгій Гахарія подав у відставку: причини - Фото 1

Причина розбіжностей у поглядах

Головною причиною подання у відставку стала справа Ніко Мелії – грузинського опозиційного політика. Він очолював партію колишнього президента Міхаеля  Саакашвілі «Єдиний національний рух».

Після відставки та виїзду Саакашвілі партія з правлячої перейшла до опозиції.

У середу, 17 лютого, Тбіліський суд постановив арештувати Ніко Мелію. Перед тим його позбавили недоторканості, але зберегли посаду.

Прем’єр-міністр Грузії Георгій Гахарія подав у відставку: причини - Фото 2

Ніко Мелія відмовився сплатити заставу в 40 тисяч ларі у справі безпорядків та спробі штурму парламенту в 2019 році. Прокуратура Грузії винесла рішення помістити опозиціонера під арешт, але він продовжив перебувати на свободі.

Тоді причиною невдоволення опозиції стало те, що на засіданні Міжпарламентської асамблеї православ’я головував російський депутат Сергій Гаврилов. Засідання проводилося російською мовою.  Опозиційна партія стала організатором акцій протесту, в яких постраждали сотні людей та почалися масові безпорядки.

Прем’єр-міністр Грузії Георгій Гахарія подав у відставку: причини - Фото 3

Близько 200 активістів знаходяться в офісі партії, де Мелія провів ніч. Вони відмовляються добровільно видати його правоохоронцям.

Кримінальну справу проти Мелії відкрили ще в 2019 році. Але тоді політик сплатив заставу та змушений був носити електронний браслет.

Під час мітингу за участі активістів партії «Єдиний національний рух» в листопаді минулого року Ніко Мелія настільки палко виголошував промову, що демонстративно зняв свій браслет та викинув у натовп.

Читайте нас в Telegram і Viber!

Кар’єра Гахарії

Георгій Гахарія займався приватним бізнесом, в 2013 році став бізнес-омбудсменом Грузії. Потім працював секретарем економічної ради при грузинському уряді.

Після призначення Георгія Квірікашвілі прем’єр-міністром зайняв його посаду міністра економіки.

З 2017 року Гахарія був міністром внутрішніх справ. Був віце-прем’єром.

Прем’єр-міністр Грузії Георгій Гахарія подав у відставку: причини - Фото 4

З 2019 року очолив уряд Грузії. Посаду він обійняв після відставки Мамуки Бахтадзе. Попередник також назвав причиною відставки політичну поляризацію в країні.

Гахарія стане вже 5-м прем’єр-міністром, котрий піде у відставку. До нього на такий крок пішли Мамука Бахтадзе, Бідзіна Іванішвілі, Іраклій Гарібашвілі та Георгій Квірікашвілі. Всі політики представляли партію «Грузинська мрія – Демократична Грузія».

Раніше сайт новин MY.UA писав, що Міхаель Саакашвілі після виборів у Грузії заявив про перемогу опозиції.

Рішення по Нагірному Карабаху, яке підписали лідери країн, негативно сприйняли у Вірменії. Читайте більше новин про події у світі на порталі MY.UA.

Підписуйтесь на наш канал в Twitter та дізнавайтесь всі новини України та світу!

Приєднуйтесь до нас в Flipboard!

Джерело матеріала
loader
loader