Космічний апарат NASA повертається на Землю зі зразками астероїда Бенну
Космічний апарат NASA повертається на Землю зі зразками астероїда Бенну

Космічний апарат NASA повертається на Землю зі зразками астероїда Бенну

Апарат аерокосмічного агентства NASA зібрав зразки астероїда Бенну. Комічний корабель прибуде на Землю у 2023 році.

10 травня космічний корабель запустив свої головні двигуни на повну потужність на сім хвилин. Цей сильний маневр допоміг відкинути космічний корабель від астероїда зі швидкістю майже 1 тис. км на годину.

Після подвійного обороту навколо Сонця космічний корабель OSIRIS-REx повинен досягти Землі приблизно 24 вересня 2023 року. Після повернення капсула, що містить частини астероїда Бенну, відокремиться від космічного корабля та увійде в атмосферу Землі.

Читайте
Вертоліт NASA Ingenuity здійснив п'ятий політ на Марсі

Після цього капсулу зі зразками астероїда висадять з парашутом на випробувальний та тренувальний полігон у Західній пустелі Юти, де науковці чекатимуть, щоб її забрати.

Щоб реалізувати багаторічний план місії, близько десятки інженерів-судноводіїв виконали розрахунки та написали комп’ютерний код, щоб вказати космічному кораблю, коли і як йому потрібно відштовхнутися від астероїда Бенну.

Після відбуття з Бенну наступна важлива мета команди – благополучна доставка зразка на Землю. В цей час аерокосмічне агентство плануватиме майбутні дії апарату, щоб космічний корабель залишався на курсі протягом усього шляху.

Місія NASA

Дата вильоту 10 травня була точно розрахована на основі вирівнювання астероїда Бенну з Землею. Мета зворотного маневру – доставити космічний корабель на відстань приблизно 10 тис. км від Землі у вересні 2023 року.

Хоча в OSIRIS-REx все ще залишається багато палива, команда намагається зберегти якомога більше для потенційного використання – розширену місію на інший астероїд після повернення капсули зі зразком на Землю. Цього літа команда вивчить можливість такої місії.

Курс космічного корабля визначатиметься переважно гравітацією Сонця, але інженерам NASA іноді доведеться вносити невеликі коректування в курс через згорання двигуна.

Команда проведе коригування курсу за декілька тижнів до повернення на Землю, щоб точно визначити місце розташування і кут викиду капсули зі зразком в атмосферу Землі. Занадто низьке занурення може привести до того, що капсула вилетить з атмосфери.

Якщо ж вона буде перебувати занадто високо, то капсула може згоріти через тертя та тепло з атмосфери. Якщо OSIRIS-REx не зможе звільнити капсулу, то у команди є запасний план, щоб відвести її від Землі та повторити спробу у 2025 році.

Науковці використовуватимуть інформацію, отриману від дослідження астероїда Бенну, для того, щоб краще зрозуміти будову Сонячної системи та умови формування життя на Землі.

Джерело: NASA

Теги за темою
Космос Земля NASA
Джерело матеріала
loader