Один з провідних політиків Німеччини висловився проти зупинки "Північного потоку-2"
Один з провідних політиків Німеччини висловився проти зупинки "Північного потоку-2"

Один з провідних політиків Німеччини висловився проти зупинки "Північного потоку-2"

Норберт Вальтер-Борйанс заявив, що Німеччина переживає зараз масштабні індустріальні перетворення / фото REUTERS

Співголова Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Норберт Вальтер-Борйанс висловився категорично проти припинення будівництва газопроводу "Північний потік-2", яким планується поставляти в ФРН російський газ.

Про це повідомляє DW.

"Найбільшою дурницею було б побудувати руїну трубопроводу довжиною понад 1000 кілометрів. Це було би сигналом, що в майбутніх проектах не можна покладатися на довгострокове планування", - заявив Вальтер-Борйанс в інтерв'ю газеті Passauer Neue Zeitung, опублікованому в суботу, 22 травня .

Він зазначив, що Німеччина переживає зараз масштабні індустріальні перетворення, та нагадав, що країна зупинила АЕС і відмовляється від вугілля, тому для перехідної стадії до альтернативної енергетики їй потрібен газ.

"Ми не хочемо атомної енергії та плануємо ще й відмовитися від вугілля. Але тоді ми не можемо відібрати в себе ще й газ на перехідній стадії", - вважає лідер СДПН.

"Північний потік-2" є "важливою інвестицією на час перехідного періоду", підкреслив Вальтер-Борйанс.

Санкції США проти "Північного потоку-2"

Раніше стало відомо, що США не будуть вводити санкцій проти компанії-оператора "Північного потоку-2" та її керівника. Зокрема, у доповіді Держдепартаменту США повідомляється про зняття санкцій проти компанії Nord Stream 2 AG, яка займається будівництвом "Північного потоку-2", та її керівника Маттіаса Варніга, якого західні ЗМІ називають союзником президента РФ Володимира Путіна.

Попри це, Держдепартамент США оголосив про запровадження санкцій проти чотирьох суден та чотирьох юридичних осіб, які залучені до прокладання "Північного потоку-2". Держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що відмова від санкцій проти Nord Stream 2 AG та Варніга "відповідає національним інтересам США".

Північний потік-2: що відомо

  • Проектом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачені будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром". Фінансують проект європейські компанії - французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.
  • Газопровід "Північний потік-2" побудований уже на 95%. Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року поряд з вже існуючим "Північним потоком-1".
  • Спорудження газопроводу призупинялося через запроваджені США санкції проти компаній-підрядників, однак у лютому 2021 року відновилося. Nord Stream 2 AG вирішив добудувати його власними силами.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Денис Прядко

Теги за темою
Німеччина Північний потік-2
Джерело матеріала
loader