Церковне свято 18 липня - що відзначають православні віруючі сьогодні
Церковне свято 18 липня - що відзначають православні віруючі сьогодні

Церковне свято 18 липня - що відзначають православні віруючі сьогодні

Яке свято 18 липня / pinterest.ru

У народі цей день називають "Свято Місяця" або "Афанасьєв день”.

Яке сьогодні свято - преподобного Афанасія Афонського

Афанасій Афонський / pinterest.ru
Афанасій Афонський / pinterest.ru

Афанасій (у хрещенні Авраамій) народився в благочестивій християнській родині і рано осиротів. Виховувався у черниці, наслідуючи їй в чернечому житті. Незабаром обігнав своїх однолітків у науках і, після смерті своєї прийомної матері, був узятий до Константинополя.

Афанасій довго поневірявся, але в підсумку прибув в Киминский монастир і, пав до ніг Преподобному ігумену, просячи одягти його в чернечий образ. Ігумен з радістю виконав його прохання і постриг його з ім'ям Афанасій. Тривалими постами, пильнуваннями, колінопреклоненіямі, працями нощними і денними Афанасій вже незабаром досяг такої досконалості, що Святий ігумен благословив його на подвиг безмовності у відокремленому місці недалеко від монастиря. Афанасій опинився в місті поблизу Афона, де побудував собі келію і служив Господу.

В Афоні він спорудив лавру, зібрав братію, де встановив монастирський порядок. Одного разу, після пережитого голоду, в Лаврі почали будівництво, а ігумену уві сні з'явився Господь і попередив його про швидку кончину. Тоді Афанасій сказав про це братії, надів свої кращі одежі, помолився і вийшов разом з деякими ченцями дивитися на будівництво.

У якийсь момент верх храму обрушився, і п'ятьох братів завалило камінням. Премудрий Афанасій і зодчий Данило залишилися живі і всі чули, як ігумен славив Господа. Ченці стали розбирати каміння, але знайшли старця вже мертвим.

Яке сьогодні церковне свято - день пам'яті ікони Божої Матері "Економісса"

У Х столітті Афанасій Афонський заснував на Афоні лавру. Але незабаром настав голод і багато з братії були змушені покинути обитель, залишився лише старець-ігумен. Однак, через час і він зібрався шукати інший притулок. Він взяв свій залізний посох і пішов вниз по горі. На шляху зустрів жінку і здивувався, так як вхід на гору для дівчат був суворо заборонений. Ігумен почав розпитувати жінку про те, хто вона і куди йде. Жінка відповіла, що вона - є Матір Божа і та, на честь якої він присвятив монастир. Афанасій не повірив їй, тоді Богородиця веліла йому вдарити посохом по каменю. Просила зробити це і повертатися в лавру, не кидати обитель заради шматка хліба. Обіцяла, що допоможе йому і назавжди залишиться Економіссею лаври. 

Афанасій ударив по каменю, з нього хлинула вода. Ігумен повірив жінці і хотів було припасти до її ніг в молитві, але Богородиця зникла. Тоді преподобний повернувся в монастир і побачив, що комори заповнені їжею і питвом. 

В пам'ять чудесного явища Богоматері св. Афанасію в Лаврі написана ікона Пресвятої Богородиці - Домобудівниці. 

Свято 18 липня - набуття чесних мощей Сергія Радонезького

Сергій Радонезький / pinterest.ru
Сергій Радонезький / pinterest.ru

Преподобний вважається одним з найголовніших святих в православній вірі. Саме він став засновником Свято-Троїцької лаври під Москвою. Він все життя проповідував ідеї ісихазму і вважав, що ченці не можуть увійти в Царство Боже, а врятуються тільки добрі люди. Радонезький також активно розвивав Візантійську думку, був і є особливо шанований в Росії. Саме чернець Сергій благословив Дмитра Московського і Володимира Серпуховського на битву з татарами. Простіше кажучи, його вустами церква вперше закликала до битви з Ордою.

Прикмети 18 липня

  • Місяць закінчується грає - до врожаю хлібів.
  • Місяць світить ясно - осінь буде сухою і теплою.
  • Народженим 18 липня протегує Місяць. Носити їм слід камінь олександрит.

Що можна робити 18 липня

Що можна робити 18 липня / pinterest.ru
Що можна робити 18 липня / pinterest.ru

Наші предки вірили, що якщо 18 липня довго дивитися на Місяць, то можна додати собі сил і здоров'я. Також в цей день пекли булочки і печиво у формі Місяця, залучаючи удачу.

Що сьогодні не можна робити

  • Сумувати і злитися. Це відштовхне удачу на цілий рік.
  • Пліткувати, розкривати свої і чужі секрети, обговорювати інших людей. Це загрожує вкрай неприємними наслідками.
  • Починати ремонт. Навіть дрібні ремонтні роботи або поклейку шпалер робити не варто - вважається, що зроблене довго триматися не буде. До того ж високий ризик отримати травму або поранитися. 

Вас також може зацікавити:

  • Преображення Господнє 2021: дата і історія, як відзначають
  • Свята та вихідні у серпні 2021: скільки відпочиватимуть українці
  • Іменини в серпні: коли відзначаються чоловічі і жіночі дні ангела

Читайте новини шоу-бізнесу, гороскопи на каналі УНІАН Lite в Telegram

Автор: Крiстiна Кащавцева

Джерело матеріала
loader
loader