Земні камені допоможуть з’ясувати місце розташування води на Марсі
Земні камені допоможуть з’ясувати місце розташування води на Марсі

Земні камені допоможуть з’ясувати місце розташування води на Марсі

Дослідники Пенсільванського державного університету довели, що земні камені можуть вказати на розташування води на Марсі.

Вчені проаналізували гематит — бідний на залізо мінерал, який зберігає в собі воду. Червона залізна руда є одним з найпоширеніших мінералів на Землі, і він також є на Марсі.

Після розшифрування зразків мінералу 19 століття, експертам вдалося виявити в них комбінацію водню і кисню — йдеться про потенційну воду. Вченим також вдалося дізнатися про умови утворення гематиту — при температурі нижче 149 C у водному лужному середовищі гідрогематит може випадати в осад, утворюючи осадові шари.

Найімовірніше, це відбувалося і на поверхні Марса під час його формування, але для підтвердження потрібно більше даних, зібраних зі зразків.

Читайте
Марсохід Perseverance від NASA розпочав пошуки позаземного життя

Ще у 2004 році марсохід NASA Opportunity виявив гематит, але через відсутність необхідної апаратури він не міг розшифрувати вміст заліза у мінералі.

Дослідження вчених показали, що вода на Марсі може перебувати в гематиті, який розташований на поверхні Марсу. Тепер марсоходу NASA необхідно отримати зразок цього мінералу і вивчити його на наявність води.

Раніше NASA повідомило про невдачу марсохода Perseverance – зразки поверхні безслідно зникли під час буріння. Зараз команда НАСА працює над цією проблемою. Після галасу одній зі скель в пробірці не виявилося ніяких зразків, як і біля самого ровера.

Джерело: Space.com

Фото: Unsplash

Теги за темою
NASA Марс
Джерело матеріала
loader
loader