В ОП підтвердили, що Україна може отримати від США Залізний купол
В ОП підтвердили, що Україна може отримати від США Залізний купол

В ОП підтвердили, що Україна може отримати від США Залізний купол

У США до оборонного законопроекту Палати представників додали поправку, яка передбачає продаж або передачу Україні нових систем протиповітряної та протиракетної оборони, зокрема й Залізний купол армії США.

Ініціатором внесення змін до документу став республіканець Скотт Франклін. Поправку підтримали двопартійним голосуванням.

Залізний купол, збудований ізраїльською оборонною компанією Rafael спільно з Raytheon, є одним із найефективніших у світі для відбиття ракет малої дальності.

За даними ізраїльської армії, упродовж останніх років він відбив близько 90% ракет, якими обстрілювали Ізраїль.

За інформацією ЗМІ, члени Конгресу взяли до відома заяву міністра оборони України Андрія Тарана, який у травні повідомив про те, що із оборонного бюджету країни хочуть придбати нові системи протиповітряної оборони, зокрема й Залізний купол.

– З огляду те, що українцям потрібно вдосконалювати протиповітряну оборону, а також на нещодавні політичні рішення адміністрації щодо України, є бажання спробувати зробити більше заради допомоги їм, – повідомив представник Конгресу на умовах анонімності.

Однак експерти вагаються, чи буде ефективним Залізний купол в Україні через обмежену систему дії.

– Тактично це не було б ефективним на короткій відстані або на лінії зіткнення, тому що ця система була б дуже швидко вилучена російськими ракетними системами залпового вогню.

Але Залізний купол, можливо, зможе перехоплювати ракети більшого радіусу дії, що може допомогти захистити критичний майданчик або командний центр на сході України, – припускає директор програми Російські дослідження в CNA Майкл Кофман.

Законопроект Палати представників передбачає військову допомогу Україні у розмірі $275 млн.

Теги за темою
Україна США Війна на Донбасі Ізраїль
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader