Росіянка отримала строк у Білорусі за твіт про Лукашенка
Росіянка отримала строк у Білорусі за твіт про Лукашенка

Росіянка отримала строк у Білорусі за твіт про Лукашенка

Відводи судді та держобвинувачу суддя не задовольнив і став на бік держобвинувачення / фото ua.depositphotos.com

Півтора року колонії за твіт дав Московський суд Бреста громадянці Росії Ірині Вікхольм.

Про це в понеділок, 20 вересня, повідомляє правозахисний центр "Вясна".

Процес над росіянкою почався 16 вересня. Через чотири дні суддя Євген Бреган постановив визнати жінку винною за ч. 2 ст. 367 КК РБ (Наклеп на Президента Республіки Білорусь) і призначити 1 рік 6 місяців колонії загального режиму.

Відводи судді та держобвинувачу суддя не задовольнив і став на бік держобвинувачення. Вирок ще не набрав законної сили, його може бути оскаржено.

Вікхольм своєю чергою заявляла, що кримінальна справа щодо неї має політичний мотив.

Жінку заарештували за твіт про Лукашенка: що відомо

Ірину Вікхольм затримали в Білорусі 28 травня 2021 року. Того дня ближче до вечора її запросили на бесіду до відділу з громадянства та міграції. Потім у квартирі жінки провели обшук, забрали ноутбук, а її саму помістили в ІТТ Ленінського РВВС Бреста на 3 доби. Далі перевели у Брестське СІЗО, де вона пробула з 1 червня до 5 серпня. Потім відправили на експертизу в Мінськ у РНПЦ психічного здоров'я і повернули в СІЗО-7.

Приводом для кримінальної справи став твіт Вікхольм від 23 травня 2021 року з посиланням на її статтю в "Живому Журналі". При цьому публікація була повним передруком статті російської служби BBC про інцидент з літаком Ryanair і Романом Протасевичем. Жінка додала лише свій заголовок: "Черговий злочин Лукашенка: акт державного авіапіратства", взявши фразу "акт державного авіапіратства" з того ж матеріалу BBC, де наводилася реакція МЗС Греції на інцидент.

Скріншот
Скріншот

За словами Вікхольм, у Брестському СІЗО її змушували говорити про "схильність до екстремістської діяльності". А в наданій до суду характеристиці начальство СІЗО-7 написало, що жінка схильна до екстремізму і нібито не бажає саморозвиватися. При цьому в СІЗО їй відмовлялися видавати навіть книги.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • У Білорусі стверджують, що з України обстріляний прикордонний знак (фото)
  • Лукашенко назвав польське місто Білосток і литовський Вільнюс "білоруськими землями"
  • На кордоні Польщі та Білорусі знайшли тіла трьох осіб

Автор: Катерина Комолова

Теги за темою
Росія Білорусь Twitter
Джерело матеріала
loader