Клімкін закликав не сприймати позиції Франції та Німеччини по Bayraktar як "удар"
Клімкін закликав не сприймати позиції Франції та Німеччини по Bayraktar як "удар"

Клімкін закликав не сприймати позиції Франції та Німеччини по Bayraktar як "удар"

26 жовтня українські військові вперше застосували безпілотники Bayraktar / facebook.com/MinistryofDefence

Екс-міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав не сприймати позиції Франції та Німеччини щодо використання українськими військовими безпілотникаBayraktar як "удар у бік України".

Про це він заявив в ефірі програми "Свобода слова на ICTV".

"Не потрібно сприймати німецьку і французьку позиції, я розмовляв і з тими, і з тими, як удар у нашу сторону", - зазначив він.

Однак, Клімкін вважає, що наразі ані німцям, ані французам будь-яка ескалація чи використання Росією шансу на ескалацію на Донбасі наразі не вигідна.

Адже у Німеччині наразі триває процес формування нової коаліції, а у Франції наступного року відбудуться президент вибори.

Застосування Bayraktar на Донбасі

Україна домовлялася з Туреччиною про закупівлю ударних безпілотних комплексів оперативного рівня ще з 2018 року. У 2019 році ЗСУ починала випробування турецьких ударних дронів Bayraktar TB2. У липні 2021 року ВМС України отримали перший безпілотник з Туреччини.

26 жовтня на Донбасі один український воїн загинув, а один отримав поранення. Тоді українські військові вперше застосували безпілотники Bayraktar проти бойовиків і російських військ на Донбасі.

Згодом Берлін розкритикував застосування ЗСУ бойового дрону. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здивувався такій реакції.

У МЗС Туреччини своєю чергою заявили, що Україна повинна припинити називати Bayraktar "турецькими". За словами міністра закордонних справ Мевлюта Чавушоглу, безпілотники, хоч і вироблені в Туреччині, але належать зовсім іншим країнам.

Автор: Антоніна Доломанжи

Теги за темою
російська агресія Війна на Донбасі Павло Клімкін
Джерело матеріала
loader
loader