В NASA засудили Росію за випробування протисупутникової зброї
В NASA засудили Росію за випробування протисупутникової зброї

В NASA засудили Росію за випробування протисупутникової зброї

Директор NASA Біл Нельсон заявив, що випробування Росією протисупутникової ракети, якою було знищено старий радянський космічний апарат, може поставити під загрозу роботу Міжнародної космічної станції (МКС).

Напередодні команду МКС повідомили про ознаки розриву супутника, який може створити достатню кількість уламків, щоб створити загрозу для станції.

– Сьогодні через уламки, утворені в результаті руйнівного російського протисупутникового випробування (ASAT), астронавти та космонавти МКС вжили надзвичайних заходів для безпеки, – заявив Нельсон.

Екіпаж розбудили та наказали закрити люки радіальних модулів на станції, включаючи Колумбус, Кібо, Постійний багатоцільовий модуль, Розширюваний модуль діяльності Бігелоу та повітряний шлюз Quest Joint. Люки між американським і російським сегментами залишаються відкритими.

Додатковий запобіжний захід для укриття екіпажу було застосовано за два проходи через або поблизу хмари сміття.

Члени екіпажу увійшли на свій космічний корабель вранці та залишалися там приблизно до четвертої години ранку.

На думку Нельсона, дії російської сторони загрожують китайській космічній станції та тайконавтам на борту.

– Як і секретар Блінкен, я обурений цією безвідповідальною та дестабілізуючою дією. З її довгою та багаторічною історією польотів людини в космос неможливо уявити, щоб Росія поставила під загрозу не лише американських та міжнародних астронавтів-партнерів на МКС, а й їхніх власних космонавтів. Їхні дії безрозсудні та небезпечні, загрожуючи також китайській космічній станції та тайконавтам на борту, – додав він.

Всі країни несуть відповідальність за запобігання цілеспрямованого утворення космічного сміття від ASAT та за сприяння безпечному, стійкому космічному середовищу.

– NASA продовжить моніторинг уламків найближчими днями і пізніше, щоб забезпечити безпеку нашого екіпажу на орбіті, – заявив директор NASA.

Читайте
Астронавти NASA вийдуть у відкритий космос, щоб замінити несправну антенну систему

На початку цього місяця Міжнародна космічна станція перевищила свій 21-річний етап безперервної присутності людини, надаючи можливості для унікальних досліджень і технологічних демонстрацій, які допомагають підготуватися до тривалих місій на Місяць і Марс, а також покращують життя на Землі.

За цей час 249 людей з 19 країн відвідали орбітальну лабораторію, де було проведено майже три тисячі дослідницьких досліджень від дослідників із 108 країн і регіонів.

Теги за темою
NASA
Джерело матеріала
loader