Понад добу під землею: на Львівщині шахтарі вимагають зарплат
Понад добу під землею: на Львівщині шахтарі вимагають зарплат

Понад добу під землею: на Львівщині шахтарі вимагають зарплат

Гірники готуються їхати протестувати до Києва, бо нормальної зарплати не бачили три місяці / скріншот

39 гірників уже понад добу відмовляються покидати шахту "Червоноградська" на Львівщині, бо ще з вересня їм нормально не платять зарплату.

До протесту гірників під землею доєдналися працівники ще п'ятьох шахт, які мітингують на поверхні й навпаки - відмовляються спускатися в забій, йдеться в сюжеті ТСН.

"Востаннє було переведено, якщо я не помиляюсь, 12% за жовтень. Ми мусимо щось робити: чи перекривати дороги, чи їхати під Львівську ОДА, щось вирішити. Бо інакше жити не можна. Багато шахтарів працює на одній роботі, в шахті, а потім змушені йти на другу роботу, щоб заробити собі й прогодувати сім'ю", - розповів один з учасників протесту, шахтар Андрій Хміль.

Їжу та гарячі напої гірникам під землею спускають колеги.

"Люди вже зневірюються, скільки можна чекати? В кожного є сім'ї, кожному потрібно оплачувати комунальні послуги, як це робити, яким чином? Перед Новим роком, перед Великодніми святами й фактично до Дня шахтаря ми змушені їхати в Київ вибивати свої зароблені кошти", - каже голова профспілкової організації шахти "Межирічанська" Андрій Паска.

На балансі державного підприємства "Львіввугілля" шість шахт, де працює близько 7 тисяч робітників. Заборгованість складає майже 240 мільйонів гривень. За словами керівників підприємства, вони б і хотіли виплатити борги, однак шахти дотаційні, самостійно не окуповуються, тому їх фінансує держава.

"Ми звертаємося до всіх, до міністерств, до Шмигаля, чекали, що буде все ж рішення про погашення боргу, але його не прийняли, не вистачило голосів. Внести позачергову сесію і все ж ухвалити зміни до бюджету, щоб погасити борг шахтарям", - заявив генеральний директор ДП "Львіввугілля" Олег Акімов.

Адміністрація підприємства обіцяє поїхати до Кабміну, щоб розв'язати питання виплат. Протестуючі гірники тим часом досі залишаються в забої, хоча колеги вже просять їх піднятися на поверхню і долучитися до наземного страйку. Тривале перебування під землею може нашкодити здоров'ю.

У Львівській області протестують шахтарі – їм затримують зарплату з вересня

Як повідомляв УНІАН, в Україні заборгованість підприємств з виплати заробітної платні в жовтні 2021 року зросла на 53,4% у порівнянні з 1 січня 2021 року і на 1 листопада склала 4,007 млрд грн.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Шахтарі вийшли на протести в Києві: вимагають виплати зарплат (відео)
  • Уряд думає, на що виплачувати "тисячу Зеленського" селянам та пенсіонерам
  • Обов'язкова вакцинація та підвищення пенсій: що змінюється з 1 грудня 2021 року в Україні

Автор: Катерина Комолова

Теги за темою
Новини України Протест Львівська область
Джерело матеріала
loader