Марсохід NASA визначив склад порід кратера на Червоній планеті та виявив органічні сполуки
Марсохід NASA визначив склад порід кратера на Червоній планеті та виявив органічні сполуки

Марсохід NASA визначив склад порід кратера на Червоній планеті та виявив органічні сполуки

Скеля в кратері Єзеро, якою рухається ровер Perseverance, ймовірно, утворилася з розпеченої магми.

Марсохід Perseverance, який досліджує кратер Єзеро з моменту посадки в лютому 2021 року, виявив породи, які найчастіше утворюються у розпеченій магмі. Окрім того, у грунті зафіксовано наявність органічних сполук. 

Про це повідомили на сайті Національного управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA).

Завдяки встановленому на ровері інструменту PIXL - рентгенівському спектрометру, який ідентифікує хімічні елементи - марсохід зумів ділянку скелі, якою він рухається. Як з'ясувалося, порода складається з незвичайно великої кількості великих кристалів олівіну, "охоплених" кристалами піроксену.

“Така текстура вказує на породу, що утворилася, коли кристали росли і осідали в магмі, яка повільно остигає; наприклад, у товстому потоці лави, лавовому озері або магматичному осередку", – сказав з цього приводу науковець проекту Perseverance Кен Фарлі з Каліфорнійського технологічного університету в Пасадені.

Прилад SHERLOC також виявив органічні сполуки: молекули були не тільки всередині проаналізованих потертих порід, але і в пилу на необроблених породах. Однак, у NASA уточнили, що наявність таких речовин не свідчить про існування життя: таку органіку могли створити і небіологічні механізми.

У  Perseverance передбачено 43 пробірки-контейнеру для збору марсіанських матеріалів. Шість із них уже опломбовані: вони містять як проби грунту, так і взірці марсіанської атмосфери. У рамках наступних місій на Марс ці проби доставлять на Землю.

Розповідь про останні дослідження марсохода на сайті NASA супроводжує хвилинне відео, яке утворене з кадрів із "підтягнутим" кольором. Вони зроблені наприкінці листопада 2021 року у “дельті”, яка утворилася з наносів давньої річки, яка впадала в озеро, що існувало у кратері.  Гори на задньому плані – край сучасного кратера Єзеро.

Нагадаємо, що американський марсохід прислав "листівку" з Червоної планети. 

Читайте також:

  • Вчені придумали спосіб, як зробити Марс придатним до життя
  • Звуки Марса: NASA опублікувало нові аудіозаписи з Червоної планети
  • Архітектори показали проєкт першого міста на Марсі: коли почнуть будувати (фото, відео)
Джерело матеріала
loader