Загиблих чи затриманих українців під час масових протестів у Казахстані немає – МЗС
Загиблих чи затриманих українців під час масових протестів у Казахстані немає – МЗС

Загиблих чи затриманих українців під час масових протестів у Казахстані немає – МЗС

Станом на неділю, 9 січня, у Казахстані, де відбуваються масові протести та затримання, немає загиблих чи затриманих громадян України. Загроз життю та безпеці українців, які поки що не можуть вилетіти з Казахстану, також немає.

Про це Фактам ICTV повідомили в пресслужбі Міністерства закордонних справ України.

– За інформацією МЗС України, загиблих, постраждалих або затриманих українців під час масових заходів в Казахстані немає, – зазначили в міністерстві.

Зараз посольство України в Казахстані надає допомогу тим українцям, які не можуть вилетіти з країни через скасовані авіарейси. Найбільше таких громадян у місті Алмати – 116.

Аеропорт міста поки що призупинив обслуговування цивільних літаків. Наразі його використовують для прийняття військово-транспортних літаків держав ОДКБ (Організації Договору про колективну безпеку).

– Усі застряглі громадяни забезпечені тимчасовим житлом та продуктами харчування. Загроз їхньому життю чи безпеці немає… Враховуючи триваючу силову операцію та складну безпекову ситуацію, зокрема в Алмати та Алматинській області, найбезпечнішим варіантом для українців є залишатися в місцях їхнього тимчасового проживання, – наголосили в МЗС, додавши, що українське посольство підтримує із громадянами постійний зв’язок.

Згідно з попередніми даними, 9 січня можуть відновитися регулярні авіарейси із Нур-Сулатана в Київ. Зараз МЗС співпрацює з урядами інших країн, громадяни яких також не можуть виїхати з Казахстану.

Крім того, дипломати пропрацюють альтернативні шляхи виїзду українців із Казахстану на випадок, якщо регулярне авіасполучення тривалий час не відновлюватимуть.

Як уточнили в МЗС, ключовою передумовою подальших заходів є стабілізація ситуації з безпекою в Казахстані.

Джерело матеріала
loader
loader