Росія стоїть перед серйозним вибором – Нуланд про агресію РФ щодо України
Росія стоїть перед серйозним вибором – Нуланд про агресію РФ щодо України

Росія стоїть перед серйозним вибором – Нуланд про агресію РФ щодо України

Перед Російською Федерацією постав серйозний вибір – обрати шлях дипломатії та діалогу чи шукати конфронтації та чекати на масові наслідки.

Про це перед засіданням Ради НАТО – Росія 12 січня повідомила заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд.

– Ви знаєте, що цей тиждень – дуже важливий. 10 січня відбувся діалог зі стратегічної стабільності США та Росії. 12 січня – засідання Ради НАТО-Росія та 13 січня – засідання Постійної ради Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Усе це є намаганням дипломатичним шляхом вирішити кризу, яку Росія створила для України, європейської безпеки та глобальної стабільності, – зазначила Вікторія Нуланд.

Заступниця держсекретаря США наголосила, що саме Росія створила цю кризу, стягла 100 тис. військових до кордонів України, підготувала для України варіанти внутрішнього саботажу й дестабілізації та поширила дезінформацію про Україну, США та НАТО, щоб виправдати свої дії.

– У той час, коли Covid-19 лютує в Росії, де вакцинована лише половина населення, Кремль має виправдовуватися перед російським народом, чому розпалює потенційно дуже кривавий і дорогий для їхньої країни конфлікт, а не зосереджується на здоров’ї своїх громадян та на власних проблемах. Конфлікт зараз нікому не потрібен, а тим паче Росії, – переконана Вікторія Нуланд.

Далі заступниця держсекретаря Сполучених Штатів чітко окреслила, яка ситуація склалася нині.

Перше, на чому наголошує вона, Україна не є агресором.

– Саме Росія вторглася в Україну в 2014 році, насильно окупувала Крим і продовжує вести війну на території України. Україна чітко дала зрозуміти, що не має наміру будь-яким чином загрожувати Росії. Вона хоче лише мирного, демократичного, європейського майбутнього для свого народу.

І Сполучені Штати залишаються непохитними у нашій підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, – говорить вона.

По-друге, наполягає Нуланд, НАТО не становить загрози для Росії, якщо, звичайно, Росія не вирішить створити загрозу для Північноатлантичного альянсу.

– НАТО є оборонним союзом, єдиною метою якого є захист своїх членів. Рішення щодо членства в НАТО приймають кожна окрема країна-кандидат і 30 членів НАТО. Ніхто інший не має права голосу чи права вето на ці рішення.

По-третє, дипломатія – найкращий варіант відновлення стабільності та безпеки для України, Європи та самої Росії.

І по-четверте, Сполучені Штати не ухвалюватимуть жодних рішень ні про Європу без Європи, ні про Україну без України, ні про НАТО без НАТО, – чітко зазначила представниця Деждепу.

За її словами, президент США Джо Байден для врегулювання ситуації провів переговори з 16 європейськими лідерами.

Держсекретар Ентоні Блінкен здійснив більше двох десятків дзвінків і зустрічей з іноземними лідерами та міністрами.

Десятки дзвінків, крім Вікторії Нуланд, зробили також заступниця держсекретаря Венді Шерман та помічниця держсекретаря у справах Європи та Євразії Карен Донфрід.

Таким чином, стверджує заступниця держсекретаря, якщо російський уряд вирішить вторгнутися далі в Україну, Сполучені Штати готові до дій спільно з союзниками та партнерами.

– Ми відповімо масштабними економічними заходами, до яких раніше не вдавалися, і завдамо значних витрат економіці Росії та її фінансовій системі, – запевнила Вікторія Нуланд.

Однак, уточнила вона, США все ж надають перевагу дипломатії.

Нагадаємо, що на 12 січня заплановане засідання Ради НАТО – Росія. Учасники мають обговорити європейську безпеку та нарощування військ РФ біля кордонів України.

Теги за темою
Україна Росія США Євросоюз НАТО Джо Байден Війна на Донбасі
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader