У Білорусі спостерігається активне переміщення російської та білоруської військової техніки – Генштаб
У Білорусі спостерігається активне переміщення російської та білоруської військової техніки – Генштаб

У Білорусі спостерігається активне переміщення російської та білоруської військової техніки – Генштаб

На 28-у добу широкомасштабної війни Росії проти України ЗСУ продовжують вести оборонну операцію на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках.

Як повідомляють у Генштабі, на Східному напрямку оперативні угруповання військ діють у Донецькому, Слобожанському та східній частині Таврійського операційних районів. Не дають противнику можливості відновити наступ на Слов’янськ та частиною сил на Лозову. Стримують просування ворога в напрямку на Запоріжжя.

Українські захисники стримують просування загарбників в напрямку на Попасну та Курахове, тримають кругову оборону Маріуполя.

На Північно-Східному напрямку основні зусилля зосереджені на прикритті державного кордону, стримуванні наступу противника у районі Малина. На Сіверщині Збройні сили утримують оборону Чернігова та стримують просування противника у напрямку на Київ.

На Південно-Східному напрямку проводиться оборонна операція, українські захисники підтримують дії сухопутних угруповань військ та окремих підрозділів, обороняють пункти базування і морських портів у Чорноморській операційній зоні. Продовжується оборона Миколаєва та населених пунктів Миколаївської області.

Збройні сили України стримують противника у напрямках на Кривий Ріг та Нововоронцовку, проводять стабілізаційну операцію, виконують завдання територіальної оборони.

Водночас у Генштабі відзначають активні дії авіації ворога та завдання ударів з використанням ракет за останню добу. Але Повітряні сили відбивають зосереджені ракетно-авіаційні удари та повітряний напад противника, і викнонують протиповітряне прикриття важливих об’єктів України та угруповань військ.

Читайте: Карта бойових дій в Україні

За попередню добу було збито понад 17 повітряних цілей ворога (шість літаків, пять БПЛА, один вертоліт та пять крилатих ракет). Крім того, авіація Повітряних сил завдавала нищівних ударів по скупченню техніки і живої сили.

Тим часом в Росії продовжується прихована мобілізація, щоб поповнити втрати особового складу загарбницьких військ. Військові комісаріати намагаються залучити до проходження служби і підписання відповідних контрактів колишніх військовослужбовців, надається перевага тим, хто вже має бойовий досвід.

На території Білорусі представники опозиційних сил та небайдужі громадяни, які засуджують сприяння чинної нелегітимної влади РФ у війні проти України, частково вивели з ладу залізничне сполучення між Білоруссю та Україною. Інформація уточнюється.

Водночас, за наявною інформацією, по території республіки триває активне переміщення російської та білоруської військової техніки і подальше її накопичення вздовж українського кордону.

Противника на окремих напрямках деморалізовано. Так, під час штурму міста Маріуполя в одному із загонів спецпризначення, що залучений до ведення активних бойових дій, менш ніж 10% особового складу готові продовжити участь у війні. Решта особового складу вбиті, поранені, хворі або деморалізовані.

Джерело матеріала
loader
loader