ПАРЄ поклала відповідальність на Росію за збиття літака рейсу МН17 на Донбасі
ПАРЄ поклала відповідальність на Росію за збиття літака рейсу МН17 на Донбасі

ПАРЄ поклала відповідальність на Росію за збиття літака рейсу МН17 на Донбасі

Парламентська асамблея Ради Європи вважає найбільш ймовірним те, що літак рейсу MH17 був збитий ракетою Бук, наданою проросійським збройним формуванням російським військовими.

Про це йдеться у затвердженій організацією резолюції, за яку проголосували 80 депутатів із 81.

– На підставі доказів, наданих доповідачеві українськими та нідерландськими органами влади, Асамблея вважає найбільш переконливим сценарієм, що рейс MH17 був збитий ракетою Бук, наданою проросійським збройним формуванням російською армією, – зазначили в резолюції ПАРЄ.

Крім того, у документі наголосили, що ПАРЄ вражена неспроможністю російської влади сумлінно співпрацювати з Радою безпеки Нідерландів та Міжнародною слідчою групою у справі МН17.

– Замість надання достовірної інформації компетентним слідчим органам російська влада практикувала дезінформацію, зокрема поширюючи кілька послідовних суперечливих версій фактів з метою створення плутанини, – додали експерти.

За їхніми словами, російська влада пішла так далеко, що надала сфальсифіковані дані радарів, супутників та інші дані, щоб приховати правду.

Зокрема, версії, згідно з якими український винищувач Су-25 або МіГ29 збив MH17, були повністю спростовані, як і версія про те, що причиною катастрофи стала українська ракета Бук, випущена з підконтрольної уряду території.

Дебати та голосування за резолюцію проходили у присутності в сесійній залі ПАРЄ родичів жертв загиблих у авіакатастрофі МН17 та короля Нідерландів Віллема-Александра.

На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

10 червня у Нідерландах завершилося останнє судове засідання у справі щодо катастрофи літака Boeing-777.

Головуючий суддя Гендрік Стейнгаюс зазначав, що ймовірна дата оголошення вироку – 17 листопада або 15 грудня.

Джерело матеріала
loader
loader