Колапс може бути приголомшливим: названі головні загрози західній системі охорони здоров’я
Колапс може бути приголомшливим: названі головні загрози західній системі охорони здоров’я

Колапс може бути приголомшливим: названі головні загрози західній системі охорони здоров’я

Експерти одного з провідних ЗМІ Великої Британії назвали головні загрози системі охорони здоров’я Західної Європи, які вони назвали бомбою уповільненої дії.

За словами аналітиків, такими викликами для системи, яка є однією з кращих в світі, є стрімко старіюче населення і гострий дефіцит медичних кадрів.

— Старіюче населення, більш тривалі захворювання, а також виснаження після Covid-19, цієї зими створили ідеальний шторм в галузі охорони здоров’я, який, ймовірно, погіршиться, — прогнозують експерти.

Более чем $1 млрд: Минздрав назвал масштабы ущерба медицинской отрасли.

У звіті Європейського сектора ВООЗ також йдеться про те, що всі країни регіону стикаються з серйозними проблемами, пов’язаними з нестачею медичного персоналу і наслідки можуть бути потенційно важкими без термінових дій уряду.

Наприклад, у Франції 30% населення не мають належного доступу до медичних послуг.

А в Німеччині минулого року вакантними були 35 тис.

посад у сфері охорони здоров’я, що на 40% більше, ніж десять років тому.

— Зіткнувшись з безпрецедентною переповненістю лікарень через гостру нестачу медсестер, у Фінляндії до 2030 року буде потрібно 200 тис.

нових працівників, — йдеться в повідомленні ВООЗ.

Відзначається, що ще в травні міністерство охорони здоров’я Іспанії оголосило, що понад 700 тис.

осіб очікують на операції, а 5 тис.

лікарів загальної практики і педіатрів в Мадриді вже майже місяць страйкують на знак протесту проти багаторічного недофінансування і перевтоми.

У звіті також говориться, що в третині країн регіону не менше 40% лікарів — віком 55 років і старше.

А молоді медики не бажають працювати у віддалених сільських або бідних міських районах через високий рівень стресу, ненормований робочий день і низьку заробітну плату.

— Всі ці загрози являють собою бомбу уповільненої дії, яка може призвести до погіршення стану здоров’я, безлічі запобіжних смертей і, можливо, навіть до колапсу системи охорони здоров’я, — попередив регіональний директор ВООЗ в Європі Ханс Клюге.

Джерело матеріала
loader
loader