Стрітення Господнє: як захистити дім від порчі та зла
Стрітення Господнє: як захистити дім від порчі та зла

Стрітення Господнє: як захистити дім від порчі та зла

Що треба робити на Стрітення Господнє / depositphotos.com

15 лютого православні християни святкують Стрітення Господнє. Це одне з найважливіших свят у церковному календарі. УНІАН розповідає, які ритуали і таємні обряди в цей день допоможуть захистити від порчі та інших бід.

  • Що потрібно робити в церкві на Стрітення Господнє
  • Які обряди проводять на Стрітення
  • Прикмети на Стрітення Господнє

Раніше ми вже розповідали, коли Стрітення Господнє 2023, історію і традиції свята.

Що потрібно робити в церкві на Стрітення Господнє

Одна з найстаріших традицій свята Стрітення - освячення свічок в церкві. Перед початком літургії відбувається особливий "Чин благословення свещъ" - над свічками промовляють молитву, потім окроплюють їх святою водою і роздають віруючим. Стрітенські свічки забирають додому і зберігають їх, а запалюють під час молитви.

Відео дня

Часто стрітенським свічкам приписують магічні властивості - ніби вони здатні відганяти злих духів і оберігати будинок від блискавки. Церква вважає, що у цього повір'я язичницьке коріння, а силу має тільки молитва, для якої і запалюється свічка - з особливим проханням до Бога, відігнати нечисту силу і захистити від пристріту.

Освячені на Стрітення свічки зазвичай зберігають біля ікон протягом усього року. А ось недогарки від цих свічок ні в якому разі не можна викидати - їх потрібно відносити до церкви для переплавки. Також недогарки заборонено передавати "цілителям" і "знахарям", це розцінюється як святотатство.

Які обряди проводять на Стрітення

На Стрітення також освячують воду - вона вважається цілющою, і, за повір'ями, допомагає від хвороб і пристріту. Раніше існував звичай опівночі на Стрітення набирати воду з трьох колодязів - нібито вона має чудодійні властивості. Цією водою окропляли хворих, в ній купали дітей.  

15 лютого можна помолитися іконі Божої Матері "Пом'якшення злих сердець" - щоб отримати зцілення від психічних хвороб і епілепсії.

Також на Стрітення Господнє, 15 лютого, зазвичай вдома проводили спеціальний обряд. Вважалося, що після зими в оселі накопичується негативна енергія - вона може привести в будинок порчу та інші біди. Обряд проводив найстарший чоловік в домі: брав в руки ікону Ісуса Христа або свята Стрітення Господнє, виходив з дому, закривав за собою двері, через 5-10 секунд стукав і заходив назад. Потім обходив місце, в якому сім'я проводить найбільше часу. Три рази зупинявся і говорив: "Господи, Боже наш, увійди до нас і благослови!". Після завершення проходився по всіх кімнатах.

Прикмети на Стрітення Господнє

У народі вважають, що 15 лютого зима зустрічається з весною, тому особливу увагу звертали на погоду. Говорили: "Яка погода на Стрітення, така і весна буде":

  • Якщо почалася крапель - буде хороший урожай пшениці, якщо хуртовина - хліба не буде.
  • Півень нап'ється води - весна буде рання і тепла.
  • Якщо небо зоряне - весна пізня.
  • Якщо сонце перед заходом вигляне, значить вже пройшли останні морози.
  • Якщо заметіль триватиме цілий день, то і зима розтягнеться ще на один місяць.
  • На Стрітення не можна вимітати сміття з дому, якщо шити і вишивати в цей день, то в будинок може вдарити блискавка.
  • Не можна вирушати в далеку дорогу - розлука може стати довгою.
  • Лаятися на Стрітення - до біди.
  • Класти гроші на кухонний стіл - до бідності.

З грошима на Стрітення радять бути особливо обережними. Якщо 15 лютого на вулиці ви знайшли гроші, то піднімати їх не можна - в цей день на монети часто переводять порчу, тому можна накликати зло на себе.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Утамуй моя печалі: у чому допомагає ікона Божої Матері
  • Новий церковний календар на 2023: як переносяться дати свят
  • Вселенська батьківська субота 2023: дата, як поминати і що не можна робити
Джерело матеріала
loader
loader