Церковне свято 23 лютого 2023: що відзначають християни, прикмети і заборони дня
Церковне свято 23 лютого 2023: що відзначають християни, прикмети і заборони дня

Церковне свято 23 лютого 2023: що відзначають християни, прикмети і заборони дня

Церковне свято 23 лютого / pixabay.com

23 лютого православні християни вшановують пам'ять чудотворця Прохора Лебедника. За старих часів цей день знаменував прихід весни, тому народне свято 23 лютого 2023 називається Прохор Весновій.

Церковне свято 23 лютого - день пам'яті чудотворця Прохора Лебедника

Прохор жив в XI-XII століттях, був ченцем в Києво-Печерському монастирі, а прозвали його так через спосіб життя: він збирав лободу, перетирав її в борошно і пік з нього хліб. Звичайного хліба Прохор не їв, а з їжі, крім води і просфори, більше нічого собі не дозволяв. 

У той час на Русі був голод, тому за прикладом Прохора багато також почали пекти хліб з лободи. Але він виходив гірким, і його не можна було їсти. Тоді монах віддавав людям свій хліб, благословляючи його. Виявилося, що медовий смак хліб набуває після благословення Прохора.

Відео дня

Ще одне диво сталося, коли в Києві не стало солі. Тоді Прохор попросив зібрати попіл з келій, а потім перетворив його на сіль. Чим більше її роздавали нужденним, тим більше її ставало. Це не сподобалося торговцям, і мішки з сіллю відібрали у монастиря, але коли відкрили - то в них виявилася зола. Князь Святополк розгнівався і наказав викинути - мішки знову наповнилися сіллю. Коли князь дізнався, що за цим стоїть Прохор-чудотворець, він прийшов до Києво-Печерського монастиря, щоб покаятися і помиритися. І з тих пір став особливо релігійний. 

Коли Прохора не стало, Святополк особисто відніс тіло святого в печеру і поклав його в труну.

Прикмети 23 лютого

Прикмети 23 лютого / фото ua.depositphotos.com
  • Прийшов Прохор - весна заглянула у двір.
  • На Прохора лютий хоч злиться, але весну чує.
  • З Прохора морози слабшають.
  • Починаючи з цього дня, сильний мороз буде тільки вночі.

Що можна робити 23 лютого

У цей день добре піти до церкви, помолитися про здоров'я і мир. Вважалося, що якщо сьогодні почати лікування, то можна назавжди позбутися від хвороби. Також в цей день молилися про порятунок від раптової смерті. 23 лютого вважався хорошим днем для примирення. 

Що не можна робити сьогодні

На Весновія не прийнято було влаштовувати гучних застіль або гулянь, а до столу не подавали раків і рибу - бо можна серйозно захворіти. Також небезпечно було гуляти біля води - духи можуть завести в трясовину. Не можна сьогодні грати монетами - втратите гроші, але потримати в руках паперову купюру - це до багатства. Будь-яка брехня 23 лютого може принести великі неприємності.

Вас також можуть зацікавити новини:

Коли Великий піст 2023: що не можна робити і кому можна не постити

Батьківські суботи в 2023 році: коли будуть і як правильно поминати рідних

Вихідні в лютому 2023: коли відпочиваємо і які будуть свята

Джерело матеріала
loader