У Херсоні затримано керівників російської катівні, яка діяла під час окупації
У Херсоні затримано керівників російської катівні, яка діяла під час окупації

У Херсоні затримано керівників російської катівні, яка діяла під час окупації

Трьом із зловмисників уже обрано запобіжний захід у вигляді тримання від вартою / фото ssu.gov.ua

Правоохоронці затримали чотирьох колишніх очільників російської катівні, яка діяла під час окупації Херсона.

Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України. Зазначається, що чотирьох зрадників і колаборантів викрито під час стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні.

Серед затриманих - колишній заступник начальника місцевої виправної колонії, який під час тимчасової окупації міста підтримав російських загарбників. Після захоплення цієї пенітенціарної установи він добровільно пішов на співпрацю з ворогом і погодився увійти до керівного складу створеного окупантами "управління служби виконання покарань у Херсонській області".

Відео дня

"Перебуваючи на "посаді", він організовував незаконне утримання викрадених українців у камерах російської в’язниці. У застінках до потерпілих застосовували психологічний тиск, тортури і погрози вбивства. Таким чином загарбники намагались виконати вказівку Кремля щодо придушення руху опору в регіоні", - повідомили в прес-центрі.

Читайте також:
СБУ затримала агентів РФ, які допомагали готувати ракетні удари по Одесі й Херсону (фото)
СБУ затримала агентів РФ, які допомагали готувати ракетні удари по Одесі й Херсону (фото)
Здавав позиції ЗСУ на Київщині: у держзраді запідозрили співробітника Укроборонпрому (фото, відео)
Здавав позиції ЗСУ на Київщині: у держзраді запідозрили співробітника "Укроборонпрому" (фото, відео)
СБУ затримала зрадника, який зливав дані про об'єкти енергетики на Заході України (фото)
СБУ затримала зрадника, який зливав дані про об'єкти енергетики на Заході України (фото)

Також зазначається, що ще одним колаборантом виявився очільник "відділу комунально-побутового, інтендантського та господарського забезпечення" цієї ж колишньої російської тюрми. Зловмисник відповідав за продовольче забезпечення адміністрації окупаційного органу.

Інший зрадник раніше працював у Херсонському СІЗО, але після 24 лютого 2022 року погодився на пропозицію окупантів увійти до складу "відділу охорони колонії". Там він разом із ще одним викритим колаборантом брав участь у каральних рейдах проти місцевих жителів, які чинили спротив загарбникам.

Наразі чотирьом фігурантам повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність). Трьом із зловмисників уже обрано запобіжний захід у вигляді тримання від вартою.

Затримання колаборантів в Україні

В Україні регулярно затримують зрадників нашої держави і колаборантів, які допомагали російському ворогу. Особливо багато таких осіб знаходять на звільнених від російських окупантів територіях.

Зокрема, 13 лютого стало відомо про затримання в Херсоні зрадника, який співпрацював з російськими окупантами та отримав громадянство РФ. Ним виявився екс-заступник начальника відділу інтендантського та господарського забезпечення "Північної виправної колонії №90".

А в січні у Херсоні правоохоронці затримали колишнього співробітника ДАЇ, який після захоплення міста також погодився на добровільну співпрацю з російськими окупантами і отримав "посаду" в місцевій окупаційній поліції.

Окрім цього, правоохоронці виявили нові докази злочинів вчительки-колаборантки, яка під час окупації Херсона була "заступником міністра освіти" у фейковому уряді. Ця особа ще до початку повномасштабного вторгнення шпигувала на користь РФ.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Священник УПЦ МП отримав 7 років за пособництво росіянам під час окупації Лиманського району
  • РФ хоче перевести окуповані території України на московський часовий пояс
  • СБУ затримала колаборанта, який фабрикував справи проти українців у Куп'янську
Теги за темою
СБУ Херсон
Джерело матеріала
loader
loader