Церковне свято 1 березня 2023: кого шанують, що можна і не можна робити
Церковне свято 1 березня 2023: кого шанують, що можна і не можна робити

Церковне свято 1 березня 2023: кого шанують, що можна і не можна робити

Церковне свято 1 березня / pixabay.com

1 березня православні вшановують пам'ять святих початку IV століття: Памфіла пресвітера і 11 мучеників - Валента диякона, Павла, Порфирія, Селевкія, Феодула, Іуліана, Самуїла, Іллї, Данила, Єремії, Ісаї.

Народне свято 1 березня 2023 називали Ярилин день - на честь стародавнього слов'янського бога весни і весняного родючості Ярила. 

Церковне свято 1 березня - день пам'яті Памфіла

Памфіл жив в III столітті і був пресвітером в Кесарії Палестинської. На той час він був одним з найбільших богословів. Народився Памфіл в Беріте Фінікійському, отримав гарну освіту. Коли він став пресвітером, то став вивчати християнську літературу. Крім цього, Памфіл збирав християнські письмові пам'ятники і пояснював Святе Письмо - йому вдалося зібрати бібліотеку з 30 тисяч томів. При церкві Памфіл організував богословську школу і навернув до християнства багатьох язичників.

Відео дня

Допомагали святому в його справах святий Валент і святий Павло. Пізніше їх усіх за наказом правителя Кесарії Палестинської Урбана ув'язнили, а з приходом наступника стратили разом з іншими мучениками.

Прикмети на 1 березня

Прикмети 1 березня / фото Kris Holkova, Pixabay
Прикмети 1 березня / фото Kris Holkova, Pixabay
  • Якщо 1 березня йде сніг - буде багатий урожай.
  • Сонячний і ясний день - весна буде теплою і ранньою.
  • Якщо вітер теплий, то літо буде сирим і дощовим.
  • Туман випаде - чекайте негоди.

Що можна робити 1 березня

У давнину, якщо вранці на 1 березня випадав сніг, то дітей відправляли розчищати стежки - щоб росли були здоровими і щасливими. Також в цей день  набирали та заносили в дім трохи снігу. Коли він танув, то всім потрібно було вмитися цією водою - згідно з прикметою, тала вода з весняного снігу надавала чистоту і особливу силу.

Вагітним потрібно було 1 березня рано вранці спостерігати за сходом сонця - Ярила, щоб виносити і народити здорового малюка. 

Що сьогодні не можна робити

1 березня не можна лаятися - якщо раптом це станеться, то можете не помиритися до самого Великодня. Також в цей день не радили позичати гроші - чужий борг принесе в дім проблеми. 1 березня не шили і не в'язали, так як вважалося, що рукоділля буде невдалим. Після заходу сонця 1 березня не можна стригти нігті, інакше бути біді.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Коли Великий піст 2023: що не можна робити і кому можна не постити
  • Батьківські суботи в 2023 році: коли будуть і як правильно поминати рідних
  • Святкові та вихідні дні березня 2023: коли Відпочиваємо
Джерело матеріала
loader