Церковне свято 15 березня 2023: кого шанують, що не можна робити
Церковне свято 15 березня 2023: кого шанують, що не можна робити

Церковне свято 15 березня 2023: кого шанують, що не можна робити

Церковне свято 15 березня / pixabay.com

15 березня православні віруючі вшановують пам'ять святого мученика, єпископа Феодота Киринейського, а також святителя Іова (Борецького), митрополита Київського і всієї Русі. УНІАН розповідає історію святих, а також про прикмети і заборони дня.

Церковне свято 15 березня - день пам'яті Феодота Киринейського

Феодот жив в III-IV століттях на Кіпрі. Все своє життя він сповідував християнство і навернув у віру багато язичників, за що пізніше його поставили єпископом міста Кірінії. 

На той час йшли жорсткі релігійні гоніння християн, тому Феодота схопили за рішенням намісника і судили. Після суду святий не відмовився від віри, тому його жорстоко побили і піддавали всіляким тортурам. Вони не зломили волю єпископа, він виніс всі страждання, чим змусив багатьох свідків увірувати в Христа. Тоді святого посадили до в'язниці, звідки він вийшов тільки після рішення імператора Костянтина Великого звільнити всіх християн. Після Феодот продовжив службу в рідному місті, але через два роки помер.

Відео дня

Церковне свято 15 березня - святителя Іова (Борецького), митрополита Київського і всієї Русі

Іов (в миру - Іван Матвійович Борецький) народився в 1560 році, в селі Бірче (нині Львівська область). Був православним митрополитом у Києві і прославився своїм благочестям, благодійністю і захистом православ'я проти унії. 

Іов знав стародавні мови і був ректором і викладачем латинської мови в школі Львівського братства. Пізніше став священиком у Києві і вчителював у своїй церковно-парафіяльній школі. У 1615 році став першим ректором Києво-братської школи (Київської академії). У 1619 разом зі своєю дружиною, Никифорою Чехович, прийняли чернецтво, після Іов став ігуменом Київського Михайлівського монастиря.

У 1620 році, з благословення Константинопольської Патріархії, патріарх Єрусалимський Феофан ІІІ поставив Іова православним митрополитом Київським. Тоді відновлення православ'я в Києві стало можливим завдяки збройній підтримці козаків гетьмана Петра Сагайдачного. Але в 1621 році королівські універсали оголосили митрополита Іова шпигуном, тоді ж Іов подав протест проти уніатського митрополита за неправдиву інформацію. Гетьман Сагайдачний, почувши про уніатське свавілля, знову приїхав до Києва і все Запорізьке Військо записалося в київське Богоявленське братство - так вони стали покровителями і захисниками православ'я в Київському воєводстві. Пізніше Іов видав грамоту "Советование в благочесті" - в ній він закликав православних міцно триматися законно відновленої ієрархії. 

Помер митрополит у 1631 році, був похований у Михайлівському монастирі в Києві. На Помісному соборі 2008 року церква канонізувала Іова Борецького як святителя.

Прикмети на 15 березня

Прикмети на 15 березня / фото УНІАН, Олексій Іванов
Прикмети на 15 березня / фото УНІАН, Олексій Іванов

У народі цей день прозвали Федот Вітронос, так як 15 березня часто буває сильний вітер: 

  • яка сьогодні погода - таким буде липень;
  • 15 березня сніг іде - весна буде довгою;
  • довгі бурульки - затяжна весна; 
  • якщо дме південний вітер - літо буде спекотним. 

Стародавні звичаї не радили в цей день виходити з дому - згідно з повір'ями, людину може забрати дух вітру. 

Що можна робити 15 березня

15 березня задобрювали домового: потрібно на вікно у вітальні поставити червону герань. Якщо такої квітки в будинку не було, її слід було купити, а здачу залишити продавцеві - це принесе в дім достаток. У цей день починали садити насіння на розсаду, щоб росли гарні помідори, перець, баклажани і селера.

Що сьогодні не можна робити 

Сьогодні не можна сваритися, скандалити і потрібно утриматися від поганих думок - не забувайте, що зараз час Великого посту. 

У цей день не можна займатися рукоділлям, особливо штопати - вважається, що так можна "зашити" щастя і достаток. Заборонено піднімати на вулиці гроші або кимось забуті предмети - це призведе до злиднів. Також не радять купувати в цей день нові речі - вони не прослужать довго. 

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Православний календар на березень 2023: коли і які свята будуть
  • Коли Великий піст 2023: що не можна робити і кому можна не постити
  • Батьківські суботи в 2023 році: коли будуть і як правильно поминати рідних
Джерело матеріала
loader
loader