Церковне свято 20 березня 2023: що відзначаємо і заборони цього дня
Церковне свято 20 березня 2023: що відзначаємо і заборони цього дня

Церковне свято 20 березня 2023: що відзначаємо і заборони цього дня

Церковне свято 20 березня / depositphotos.com

20 березня православні віруючі вшановують пам'ять священномучеників, які в Херсонесі єпископствували - Василя, Єфрема, Капітона, Євгена та інших, а також день пам'яті преподобного Павла та свято ікони Божої Матері "Споручниця грішних". Про життя святих, прикмети і заборони цього дня - в матеріалі УНІАН.

Раніше ми розповідали, скільки триває Великий піст 2023 і як правильно його дотримуватися.

Церковне свято 20 березня - день пам'яті священномучеників Єфрема, Василя, Євгена, Елпідія, Агафодора, Еферія та Капітона

Святі Єфрем, Василь, Євген, Єлпідій, Агафодор, Еферій і Капітон були єпископами в Херсонесі Таврійському (територія нинішнього Криму) в різний час. Тоді місто було ще язичницьким, але вони вже проповідували в ньому християнство.

Відео дня

У IV столітті в Херсонесі заснували єпископську кафедру. Це було за часів правління імператора Діоклетіан, в 300 році, але ще до початку гонінь на християн. Єрусалимський єпископ Єрмон для Євангельської проповіді розіслав в різні країни єпископів. Двоє з них, Єфрем і Василь, приїхали в Херсонес. Незабаром Єфрем пішов проповідувати на Дунай, а Василя вбили. Дізнавшись про це, Євген, Елпідій і Агафодор залишили проповідь в Геллеспонтській країні і прибули в Херсонес, щоб продовжити його свята справа. Але язичники побили їх камінням, і вони померли мученицькою смертю. Втім, саме це зміцнило православну віру в Херсонесі - місто стало духовним центром, де в 988 році прийняв хрещення князь Володимир.

Церковне свято 20 березня - день пам'яті святого Павла

Павло Препростий жив в III-IV столітті в Єгипті. Препростим його назвали за його простоту і добросердечність. Він був порядним християнином, мав дружину і прожив з нею до 60 років. Але потім дізнався про її зраду і вирішив стати ченцем. Павло пішов у пустелю до святого Антонія єгипетського, але той не захотів приймати чоловіка. Антоній вважав, що Павло не зможе жити відлюдником і порадив йому піти в монастир, де жили не за такими суворими правилами. Тоді Павло, щоб переконати святого Антонія, три дні провів у його келії без води і їжі - мовляв, помре, але не піде. Антоній зглянувся, але все-таки змусив Павла тримати піст, співати псалми і всю ніч провести в молитві.

Чоловік стійко витримав всі випробування, і тоді святий Антоній дозволив йому залишитися. Павло оселився в сусідній келії і всі роки старанно молився. За це був наділений даром прозорливості і вигнання бісів з людей. За переказами, якось до Антонія привели біснуватого юнака, але Антоній відправив того до Павла зі словами: "Я не зможу впоратися з княжим легіоном, це справа Павла". Святий Павло кілька разів намагався вигнати біса, у нього не виходило, тоді він став на камінь і промовив Ісусу, що не зійде з місця, поки не звільнить людину. Біс покинув юнака, і перетворившись на змія, пішов у Червоне море.

Прикмети на 20 березня

Прикмети на 20 березня / фото NoName_13, Pixabay
Прикмети на 20 березня / фото NoName_13, Pixabay

У народі вважалося, що в цей день починалася справжня весна. Народне свято 20 березня 2023 називається Павло Крапельник:

  • якщо жайворонки прилетіли - весна буде теплою;
  • сонячно сьогодні - найближчі 40 днів тепло збережеться;
  • 20 березня холод - до кінця весни прийдуть 40 морозних днів;
  • хмари пливуть по небу швидко і високо - встановиться гарна погода;
  • якщо похмуро в цей день, а до ночі холодно і ясно - прийдуть заморозки.

Також, згідно з народними прикметами, в день святого Павла закохані хлопці мають всі шанси приворожити дівчину, до якої лежить душа.

Що можна робити 20 березня

У цей день зазвичай сильно капало з дахів - вважалося, що так само голосно падають і тяжкі гріхи. Тому люди молилися і просили очистити душі від гріха. Також 20 березня запрошували в будинок лікаря - перевірити здоров'я своє і близьких. У цей день слід було думати тільки про хороше, потрібно було провести день з сім'єю і близькими, допомогти нужденним і утриматися від пліток. Сни в цей день збувалися протягом трьох років.

Що сьогодні не можна робити

20 березня заборонялося сумувати і хандрити. Також не можна було з'ясовувати стосунки - інакше довго не помиритеся. Заборонялося думати про погане, так як всі ці думки можуть стати реальністю. 20 березня не радили пересаджувати квіти, садити саджанці - рослини не приживуться.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Великий піст 2023: дата, заборони, кому дозволено не постити
  • Батьківські суботи в 2023 році: коли будуть і як правильно поминати рідних
  • Православний календар на квітень 2023: як відзначаємо Великдень
Джерело матеріала
loader
loader