Церковне свято 23 березня 2023: кого шанують, що можна і не можна робити
Церковне свято 23 березня 2023: кого шанують, що можна і не можна робити

Церковне свято 23 березня 2023: кого шанують, що можна і не можна робити

Церковне свято 23 березня / depositphotos.com

23 березня в православному календарі присвячений шануванню мучениці Василісси Коринфської, а також мучеників Кодрата, Кипріяна, Діонісія, Анекта, Павла і Крискента.

Церковне свято 23 березня - мучеників Кодрата, Кипріяна, Діонісія, Анекта, Павла і Крискента

Кодрат народився в III столітті, за часів гоніння на християн. Він майже відразу залишився без матері, але вижив - за переказами, до нього спускалася хмара і годувала його солодкою росою. Виріс Кодрат в пустелі, але пізніше зустрів християн і прийняв віру. Він вивчив грамоту і лікарське мистецтво, але часто проводив час в пустелі разом зі своїми друзями і послідовниками Кипріяном, Діонісієм, Анектом, Павлом, Крискентом та іншими.

Коли в Коринф прибув воєначальник Іасон, то, за наказом гонителя християн Декія, Кодрата і його друзів схопили і кинули в темницю. Їх змушували відректися від християнської віри, але вони мужньо виносили всі тортури. Не домігшись зречення, Іасон наказав кинути мучеників на розтерзання звірам, але ті їх не чіпали. Тоді святих прив'язали до колісниць і волочили по місту, а після засудили до страти. Постраждали за Христа й інші учні святого Кодрата, добровільно за чоловіками йшли на муки і багато святих дружин.

Відео дня

Церковне свято 23 березня - день пам'яті мучениці Василісси Коринфської

Свята Василісса жила в місті Коринф і постраждала за віру в III столітті за наказом правителя-язичника Декія. Її та інших послідовників Кодрата кинули на розтерзання звірам, які не чіпали їх, а після разом з Кодратом й іншими прив'язали за ноги до колісниці і возили по місту, а місцеві кидали в них каміння. Святу засудили до страти, Василісса помолилася перед тим, як покласти голову на плаху, і прийняла мученицьку смерть.

Прикмети на 23 березня 

Прикмети на 23 березня  / фото Mabel Amber, who will one day / Pixabay
Прикмети на 23 березня  / фото Mabel Amber, who will one day / Pixabay

Народне свято 23 березня 2023 називається Василіса весняних вод Вказівниця, а за прикметами судили про подальшу погоду:

  • якщо журавлі прилетіли - весна буде теплою;
  • шпаки повернулися - сніг скоро зійде;
  • якщо в цей день холодний вітер - ще довго буде холодно;
  • Хмари біжать по небу - буде тепло і дощ.

Вважалося, що з цього дня починаються перші весняні грози.

Що можна робити 23 березня

Святу Василіссу просили, щоб вода не підтопила будинок і погріб. У цей день було прийнято пекти домашню випічку і пригощати всіх. Також 23 березня вважався хорошим днем для прибирання. У будинках запалювали лампадки або свічки, обкурювали міррою і окропляли кути святою водою.

Що сьогодні не можна робити 

23 березня заборонялося влаштовувати пишні застілля і переїдати. У цей день не радили дівчатам надягати материнські шапки або хустки - вони можуть передавати проблеми зі здоров'ям. Не можна було міняти постільну білизну - будуть снитися кошмари.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Великий піст 2023: дата, заборони, кому дозволено не постити
  • Батьківські суботи в 2023 році: коли будуть і як правильно поминати рідних
  • Православний календар на квітень 2023: як відзначаємо Великдень
Джерело матеріала
loader
loader