Що таке Плащаниця: коли її виносять в церкві та що заборонено робити у цей день
Що таке Плащаниця: коли її виносять в церкві та що заборонено робити у цей день

Що таке Плащаниця: коли її виносять в церкві та що заборонено робити у цей день

 – п’ятий та найскорботніший день , адже саме у пʼятницю розіп’яли Ісуса Христа на Голгофі.

У 2023 році Страсна п’ятниця припадає на 14 квітня. Крім того, це найсуворіший день посту – заведено молитися і харчуватися лише пісною їжею.

Однією з головних традицій Страсної пʼятниці є винесення Плащаниці. Що таке Плащаниця, коли її виносять у 2023 році та що не можна робити у цей день, читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Що таке Плащаниця

Це плат, який символізує полотно, в яке було загорнуте тіло Ісуса Христа після розпʼяття на хресті. Саме у плащаниці поховали Спасителя.

Після Воскресіння на полотні залишився відбиток Його Образу, який, як дослідили вчені, утворився шляхом великого випромінювання.

Коли виносять Плащаницю 2023

Плащаницю виносять під час церковної служби у другій половині Страсної пʼятниці (адже саме ввечері пʼятниці був похований Ісус) та ставлять у центрі храму.

Віряни підходять до Плащаниці та цілують її. До моменту винесення святої Плащаниці вірянам заборонено їсти. Крім того, люди, які не йдуть в церкву на Страсну пʼятницю, теж мають дотримуватися посту.

Повернувшись з церкви, віряни сідають за стіл, але споживають лише пісні страви, оскільки ще триває Великий піст. До речі, їсти рибу у Страсну пʼятницю після винесення Плащаниці не дозволяється.

Що не можна робити у день винесення святої Плащаниці

Цього скорботного дня заборонено:

  • шити, займатися рукоділлям та виконувати фізичну, хатню роботу (працю на городі теж краще відкласти);
  • рубати дрова;
  • співати;
  • вживати алкоголь – за повірʼям, якщо у Страсну п’ятницю пити спиртні напої, то можна в майбутньому набути алкогольної залежності;
  • веселитися (співати, танцювати, відвідувати гучні гуляння, слухати гучну музику);
  • вдаватися до любовних втіх;
  • стригти та фарбувати волосся;
  • проводити будь-які косметичні процедури;
  • торкатися гострих металевих предметів у будинку;
  • вживати не пісну їжу;
  • користуватися сокирою та рубати дрова.

Що можна робити у день винесення Плащаниці

Церква дозволяє у цей день садити капусту та пекти паски, але тільки до моменту винесення Плащаниці. Тобто робити це потрібно у першій половині дня (до 15:00) Страсної пʼятниці.

За повірʼям, після того, як господині відправляли паски у піч, вони йшли на город садити розсаду капусти. Люди вірили, що це допоможе майбутнім паскам “підрости”.

Також у Страсну пʼятницю потрібно сходити до церкви, помолитися та принести додому 12 свічок і дати їм догоріти дотла. Вважається, що це принесе добробут в оселю.

Теги за темою
Великдень Традиції
Джерело матеріала
loader