Європейське космічне агентство запустило місію до Юпітера, на ракету нанесли малюнок української дівчинки
Європейське космічне агентство запустило місію до Юпітера, на ракету нанесли малюнок української дівчинки

Європейське космічне агентство запустило місію до Юпітера, на ракету нанесли малюнок української дівчинки

Європейське космічне агентство (ЄSА) запускає місію до Юпітера. Її мета – вивчення супутників найбільшої планети Сонячної системи щодо наявності там умов виникнення життя. Це одна з найамбіційніших місій організації. Про це повідомили у космічному агентстві.

- Місія JUICE стартувала 14 квітня з європейського космодрому до Куру, Французька Гвіана. Космічний корабель летітиме до місця призначення майже 8 років. Він першим вийде на орбіту супутника Ганімеда. Мета місії ЄКА – встановити, чи існують там умови, необхідні для підтримання життя, – розповіли у прес-службі.

Європейське космічне агентство запустило місію до Юпітера, на ракету нанесли малюнок української дівчинки - Фото 1

Вчені уточнюють, що завдання JUICE не входить виявлення життя як такого. Вчені розраховують за допомогою апарата встановити, чи існують у прихованих під поверхнею океанах умови для зародження та підтримки хоча б найпростіших форм життя. При цьому радіація самого Юпітера та відстань до Сонця – два фактори, що ускладнюють завдання. У JUICE найпотужніші наукові прилади, коли-небудь відправлені до зовнішньої Сонячної системи, щоб вони могли протистояти радіаційному середовищу.

Космічний корабель був створений компанією Airbus, розташований у носовому конусі ракети-носія Ariane 5. Вона є однією з найпотужніших ракет у світі, на її рахунку 115 місій, включаючи історичний запуск космічного телескопа Джеймса Вебба. На бічну частину ракети нанесли малюнок української дівчинки, 9-річної Ярини Закалюжної із Житомира. Там зображено Землю, яка передає Юпітеру апарат Juice. Також на малюнку є три супутники планети, які належить вивчити вченим.

Раніше космічний апарат NASA здійснив свій 48-й близький обліт Юпітера та надіслав на Землю нову порцію фотографій планети. Але в NASA заявили, що через технічні проблеми з камерою апарату йому вдалося зробити всього 44 із запланованих 214 зображень.

Теги за темою
Космос
Джерело матеріала
loader
loader