Церковне свято 16 квітня: що потрібно обов'язково зробити на Великдень
Церковне свято 16 квітня: що потрібно обов'язково зробити на Великдень

Церковне свято 16 квітня: що потрібно обов'язково зробити на Великдень

16 квітня церква відзначає велике свято - Світле Христове Воскресіння. Також сьогодні - день пам'яті ікони" Нев'янучий Цвіт", преподобного Микити Сповідника, ігумена Мидикійського.

Народне свято 16 квітня 2023 називається Микита Водопол. 

Церковне свято 16 квітня - день пам'яті ікони Нев'янучий Цвіт

Ікона Божої Матері" Нев'янучий Цвіт " - одна з найбільш шанованих. Вона написана на Афоні, приблизно в XVI-XVII столітті, а її оригінал знаходиться на стіні в монастирі Преображення, в Греції. 

На іконі зображена Діва Марія - в правій руці вона тримає Ісуса Христа, а в лівій - білу квітку, яка символізує непорочність. Перед образом Богородиці на іконі "Нев'янучий Цвіт" моляться за щасливе заміжжя, сімейне благополуччя і здоров'я дітей, а також про чистоту душі. 

Церковне свято 16 квітня - день пам'яті преподобного Микити Сповідника 

Микита Сповідник народився в Кесарії Віфінській (зараз це територія Туреччини) і жив в VIII–IX століттях. Виховувався в християнських традиціях: будучи юним, прислужував у церкві, а згодом став ченцем у Мидикійському монастирі. Через 7 років він став пресвітером, а потім - ігуменом обителі. Преподобний Микита мав дар зцілення: своєю молитвою він допоміг заговорити глухонімому, божевільного - зробив розсудливим.

При імператорі Льві Вірменині Микиту Сповідника відправили до в'язниці - він викривав єретиків і іконоборців. Але навіть у тих суворих умовах він молився і творив чудеса. Преподобний Микита помер у 824 році, його святі мощі також мають здатність зцілювати.

Микиту Сповідника вважають захисником слабких - дітей і хворих людей.

Прикмети на 16 квітня

За прикметами дня судили про погоду на решту весни, а також літо і осінь:

  • якщо сьогодні дощ - весна буде непогожою;
  • сонячна погода - буде спекотне літо й хороший урожай;
  • гроза на Великдень - осінь буде теплою і без дощів;
  • грім гримить - погода незабаром зіпсується.

На Великдень є й інша особлива прикмета: якщо в цей день подзвонити в церковний дзвін, то не будеш хворіти весь рік.

Що сьогодні не можна робити 

На Великдень ні в якому разі не можна сваритися і лаятися. Не слід думати про погане, заздрити. Не можна переїдати і вживати алкоголь без міри. Сьогодні не можна шуміти на березі водойм. 

Що можна робити 16 квітня

Традиційно сьогодні йдуть до церкви, щоб освятити паску. У цей день сім'ї збираються за святковим столом - трапезу потрібно почати з освяченої паски і крашанок. Також потрібно попросити вибачення у тих, кого образили, і самому пробачити. Слід бути щедрим і не відмовляти в допомозі.

Теги за темою
Великдень
Джерело матеріала
loader
loader