На Великій тихоокеанській сміттєвій плямі вчені знайшли унікальну екосистему
На Великій тихоокеанській сміттєвій плямі вчені знайшли унікальну екосистему

На Великій тихоокеанській сміттєвій плямі вчені знайшли унікальну екосистему

Серед величезної маси пластикових відходів в океані між Гавайськими островами та західним узбережжям Північної Америки, яку називають Великою тихоокеанською сміттєвою плямою, вчені знайшли цілі спільноти організмів. Раніше такі істоти не могли виживати в океані, але завдяки величезній сміттєвій горі отримали хороше середовище для розмноження. Про це пише sciencealert.com.

- Проблеми пластику виходять за рамки простого ковтання рибами або заплутування організмів у ньому, - пояснила Лінсі Харам, морський еколог, яка раніше працювала в Смітсонівському центрі екологічних досліджень, у процесі проведення свого дослідження. – Сміття створює можливості для значного розширення біогеографії прибережних видів за межі того, що ми раніше вважали за можливе.

Вчена зазначила, що наслідків попадання нових видів у віддалені райони океану до кінця не вивчено. Але дослідники з'ясували, що між мешканцями Великої сміттєвої плями йде конкуренція за простір та харчові ресурси, в ході якої одні організми поїдають інші та можуть полювати на мешканців відкритого моря.

При цьому як саме прибережні краєвиди потрапляють у відкритий океан і за рахунок чого виживають, поки залишається незрозумілим. Імовірно, вони можуть діставатися Великої сміттєвої плями на шматках пластику, які відносить від берега, зазначила експерт.

Група дослідників вивчила 105 пластикових предметів, виловлених у Великій тихоокеанській сміттєвій плямі з листопада 2018 року до січня 2019 року. Вони ідентифікували 484 морські безхребетні організми, що представляють 46 різних видів. 80% цих істот зазвичай населяє прибережні райони.

Велика тихоокеанська сміттєва пляма займає площу 1,6 млн кв. км, що можна порівняти, наприклад, з територією Ірану. Ділянка обмежена величезним кругообігом - найбільшим з п'яти величезних кругових течій, що обертаються у світовому океані, які тягнуть сміття до центру і затримують його там, створюючи сміттєвий вихор.

Теги за темою
Екологія
Джерело матеріала
loader
loader