Церковне свято 24 квітня: що слід робити у Фомин понеділок
Церковне свято 24 квітня: що слід робити у Фомин понеділок

Церковне свято 24 квітня: що слід робити у Фомин понеділок

24 квітня в церкві згадують святого мученика Антипа, учня святого апостола Іоанна Богослова. Також сьогодні - Фомин понеділок, Проводи. Про традиції, прикмети дня і що не можна робити 24 квітня - в матеріалі УНІАН.

Церковне свято 24 квітня - день пам'яті священномученика Антипи Пергамського

Святий мученик Антипа жив в I столітті в місті Пергам (зараз територія Туреччини). Як один з учнів апостола Іоанна Богослова, Антипа проповідував християнство і закликав відмовитися від поклоніння ідолам. Це було за часів правління імператора Нерона, коли влаштовувалися гоніння на християн.

Антипу також змушували відректися від віри, але він відмовлявся. Тоді місцеві жерці кинули його в казан, де приносили жертву богині Артеміді. Але завдяки молитві єпископ не помер - він ніби заснув і залишився недоторканим вогнем. Вночі його тіло таємно поховали. До могили Антипи люди приходили зцілюватися від різних хвороб, особливо від зубного болю.

Народне свято 24 квітня 2023 називається Антип Водогін.

Церковне свято 24 квітня - Фомин понеділок, Проводи

24 квітня - другий день Фоминого, або Радоницького тижня - Фомин понеділок. Цей день ще називають Проводи, коли поминають минулих родичів, близьких, друзів. На Фомин понеділок проводять поминальні обряди, відвідують кладовища, роздають милостиню.

Прикмети на 24 квітня

Прикмети дня вказували на погоду навесні й влітку і майбутній врожай:

  • якщо дощ в цей день - буде великий урожай грибів;
  • небо на світанку червоне - весна буде непогожою;
  • лід на річці не розтанув - чекай на холодне літо;
  • верба розпустилася - буде тепло;
  • якщо в цей день сухо - зерна буде мало.

24 квітня намагалися нічого не сіяти і не садити на городі та в полі.

Що сьогодні не можна робити

У цей день не можна лаятися і злитися, потрібно уникати сварок і провокацій. Не можна погано відгукуватися про померлих, відмовляти в милостині і в допомозі. Також сьогодні не рекомендувалося шити, вишивати і в'язати - все швидко зноситься.

Що можна робити 24 квітня

Вважається, що в понеділок померлі відзначають Великдень і відвідують помешкання, де вони жили. Традиційно в цей день накривали стіл, готували паски і крашанки на помин, щоб зустріти померлих і потім провести їх. 

У святого Антипа просили вгамувати зубний біль. На хворий зуб клали срібну монету, а через деякий час забирали, робили в ній дірку, протягували шнурок і вішали на ікону Антипа. Вірили, що біль після цього повинен пройти. 24 квітня прийнято лікувати зуби.

Джерело матеріала
loader